Zadanie nr ....
5-latek: Zadanie nr 4.
Rozwiaz równanie logarytmiczne
2log(logx)= log(7−2logx)−log5
Zakres powinien być dobry Z={x: x>0}
Teraz tak
| | 7−logx2 | |
log(logx)2= log |
| |
| | 5 | |
| | 7−logx2 | |
log2(logx)= log |
| (czy to ostatnie równanie jest rownowazne poprzedniemu ? czy |
| | 5 | |
trzeba inaczej to zapisac ?
8 lip 21:07
Eta: Nie
| | 7−2logx | | 7−2logx | |
log[(logx)2]=log |
| ⇔ log2x= |
| ⇒ 5log2x+2logx−7=0 |
| | 5 | | 5 | |
Δ =.... i pamiętaj o założeniach
8 lip 21:13
Hugo: Eta a ty w tym roku matura czy za rok

?
8 lip 21:17
Joe Black: to
Eta nie kończyła gimnazjum w tym roku

?
8 lip 21:18
Eta:
1 LO
8 lip 21:25
5-latek: Dziekuje bardzo

Troche to długo trwalo bo analizowałem ten Twój zapis
wiec dalej 5log
2x+2logx−7=0
logx=t
5t
2+2t−7=0
Δ=4+140=144
√144=12
t
1=−14/10=−7/5
t
2= 1
wiec dalej
| | 7 | |
logx=− |
| to x=10−7/5 (czy można to inaczej rozpisać ? |
| | 5 | |
logx=1 x=0
8 lip 21:26
Eta: A gdzie założenia ? x>0 zatem x=0 −−− odpada
8 lip 21:28
5-latek: No tak . Nie popatrzyłem na zalozenia .
zamyslilem się nad tym Twoim zapisem . Będę musial zwracać na to wieksza uwagę . dziekuje .
8 lip 21:31
5-latek: Wstawiam następne zadanie
8 lip 21:31
Joe Black: Zawsze na początku wypisuj sobie założenia, dziedzinę i na koniec ją sobie zapisz i sprawdź
8 lip 21:32
Hajtowy: 5−latek ile masz latek?
8 lip 21:35
Eta:
pięć ......
8 lip 21:36
Hajtowy: Mam dwa latka dwa i pół

Jak się ... walnę w stół

Do "przedszkola" chodzę z "workiem"

Mam fartuszek z muchomorkiem

Zjadam wszystko z talerzyka

Tańczę kiedy gra muzyka
8 lip 21:42
ZKS:
Coś mi się wierzyć nie chce log(x) = 1 ⇒ x = 0?
8 lip 21:47
5-latek: Czesc
ZKS 
Ale zaliczyłem wpadke . Taki
babol 
Oczywiście ze x=10
8 lip 21:53
Eta:

a ja nawet nie czytałam jak zobaczyłam odp x=0
8 lip 21:54
ZKS:
Witam
5−latek.
8 lip 21:54
5-latek: Czesc
Hajtowy 
Wlasnie dlatego nie chce opuscic Pani z przedszkola

ja znam trochę inaczej
Mam dwa latka dwai pol
Daje w zyle bo mam dol
Jak mi mama nie pomacha
to pier..... e sobie kwacha
8 lip 21:56