zadanie nr ...
5-latek: Rozwiaz równanie logarytmiczne
log
2x+log
3x+log
6x=2 Z={x: x>0 }
| log6x | | log6x | |
| + |
| +log6x=2 ?(mnoze przez log62*log63 |
| log62 | | log63 | |
log
63*log
6x+log
62*log
6x+log
62*log
63*log
6x= 2*log
62*log
63
log
6x(log
63+log
62+log
62*log
63)= log
64*log
63
| | log64* log63 | |
log6x= |
| |
| | log63+log62+log62*log63 | |
| | log64*log63 | |
log6x= |
| (b0 log63+log62=log6(3*2)=log66=1 |
| | 1+log62*log63 | |
Wiadamo z e będzie x= 6
(wyrażenie to po prawej stronie
Teraz pytanie . czy cos można więcej uproscic jeszcze prawa strone ?
8 lip 15:40
5-latek: Oczywiście x=6 do potęgi i td
8 lip 15:42
Benny: Wyszło mi x=3log62, masz odp? Jeśli wynik dobry to napisze.
8 lip 15:53
5-latek: Czesc

Nie ma do tego zadania odpowiedzi
Napisali tylko z eby doprowadzić do tej postaci z przedostaniej linijki (ostatnia napisałem
sam
dalej napisane tak . Pierwiastkiem równania jest liczba niewymierna 6
l gdzie l jest
wartoscia wyrażenia występującego po prawej stronie tej postaci
8 lip 15:58
Benny: Jak podstawiam to coś mi się nie zgadza. Przeliczę jeszcze raz.
8 lip 16:03
5-latek: tak może być bo w tej książce te przykłady sa powalone
8 lip 16:08
Benny: Pominąłem jeden czynnik i przez to ten błąd. Doszedłem do tego momentu co Ty i zastanawiam się
co dalej.
8 lip 16:15
Mila:
Można też tak:
log
2x+log
3x+log
6x=2
| | log2x | |
log2x+ |
| +U{log2x}{log2(6)=2 (wyłączam log2x) |
| | log2(3) | |
| | 1 | | 1 | |
log2(x)*(1+ |
| + |
| )=2 |
| | log2(3) | | log2(6) | |
| | log2(3)*log2(6)+log2(6)+log2(3) | |
log2(x)*( |
| =2 |
| | log2(3)log2(6) | |
| | 2*log2(3)log2(6) | |
log2(x)= |
| ⇔ |
| | log2(3)*log2(6)+log2(6)+log2(3) | |
| | log2(9)log2(6) | |
log2(x)= |
| |
| | log2(3)*log2(6)+log2(18) | |
| | log2(9)log2(6) | |
x=2p gdzie p= |
| |
| | log2(3)*log2(6)+log2(18)) | |
8 lip 17:38
5-latek: Milu 
Jeszcze raz witam i pozdrawiam .
dziekuje CI za pokazanie innego rozwiązania . W sumie jeśli by Benny zamiat log
6 wzial log
przy podstawie 3 to dostalby wynik x=3
p
8 lip 18:20
Mila:

Witaj.
8 lip 18:25
5-latek: Troche znalem teorii na temat logarytmów ale to sa stanowczo za trudne przykłady
Dobrze za to był już ostatni przykład .
Zobacze czy tak samo trudne sa zadania do samodzielnego rozwiązania
8 lip 18:29