Znowu indukcja
Pseudodionizy Areopagita: Dobry wieczór, ja znowu w sprawie indukcji.

Wydaje mi się, że dobrze przepisałem zadanie,
ale proszę o poprawienie ewentualnego głupiego błędu.

∀n∊N 4
n>n
3
Sprawdzam dla n=0:
L=4
0=1
P=0
3=0
L>P
Wszystko się zgadza. Teraz hipoteza:
Z: 4
n>n
3
T: 4
n+1>(n+1)
3
D: 4
n>n
3 / *4
4
n+1>n
3*4
Teraz muszę udowodnić, że n
3*4>(n+1)
3. Zgadza się to dla wszystkich liczb naturalnych z
wyjątkiem jedynki. Co tym razem robię źle?

Może powinienem zacząć od sprawdzenia 1 zamiast
0, ale hipoteza ma być prawdziwa dla n≥n
0, więc to chyba nie to.
7 lip 22:51
Lukas:
Dobranoc.
8 lip 01:16
b.: > Może powinienem zacząć od sprawdzenia 1 zamiast 0?
Zacząć powinieneś od zera, ale jedynkę i dwójkę też możesz sprawdzić dodatkowo. Wtedy w kroku
indukcyjnym n będzie >= 2 i będzie OK.
(Przydałoby się napisać coś o n w kroku indukcyjnym. A z nieistotnych tu drobiazgów, wystarczy
udowodnić, że 4n3 ≥ (n+1)3, tj. słabą nierówność).
8 lip 02:38
Pseudodionizy Areopagita: Ok, rozumiem. Dziękuję.
8 lip 09:04
5-latek: Mam w zbiorze zadań podobne zadanie i
jest tak
Dla każdego n≥10 4n>n3
8 lip 09:04
b.: Jak jest prawdą dla n>=0, to też dla n>=10.
8 lip 18:14
Pseudodionizy Areopagita: Zadanie zrobiłem w końcu tak:
1. Sprawdziłem dla 0, 1 i 2.
2. Hipoteza indukcyjna tak, jak to zrobiłem wyżej, ale dla n≥2.
3. Dochodzę do nierówności 4
n+1>4n
3 i to również dowodzę normalnie przy użyciu indukcji,
z tym że ∀n≥2.
I teraz wszystko wychodzi. Dziękuję.
8 lip 18:38