matematykaszkolna.pl
Znowu indukcja Pseudodionizy Areopagita: Dobry wieczór, ja znowu w sprawie indukcji. emotka Wydaje mi się, że dobrze przepisałem zadanie, ale proszę o poprawienie ewentualnego głupiego błędu. emotka ∀n∊N 4n>n3 Sprawdzam dla n=0: L=40=1 P=03=0 L>P Wszystko się zgadza. Teraz hipoteza: Z: 4n>n3 T: 4n+1>(n+1)3 D: 4n>n3 / *4 4n+1>n3*4 Teraz muszę udowodnić, że n3*4>(n+1)3. Zgadza się to dla wszystkich liczb naturalnych z wyjątkiem jedynki. Co tym razem robię źle? emotka Może powinienem zacząć od sprawdzenia 1 zamiast 0, ale hipoteza ma być prawdziwa dla n≥n0, więc to chyba nie to.
7 lip 22:51
Lukas: Dobranoc.
8 lip 01:16
b.: > Może powinienem zacząć od sprawdzenia 1 zamiast 0? Zacząć powinieneś od zera, ale jedynkę i dwójkę też możesz sprawdzić dodatkowo. Wtedy w kroku indukcyjnym n będzie >= 2 i będzie OK. (Przydałoby się napisać coś o n w kroku indukcyjnym. A z nieistotnych tu drobiazgów, wystarczy udowodnić, że 4n3 ≥ (n+1)3, tj. słabą nierówność).
8 lip 02:38
Pseudodionizy Areopagita: Ok, rozumiem. Dziękuję. emotka
8 lip 09:04
5-latek: Mam w zbiorze zadań podobne zadanie i jest tak Dla każdego n≥10 4n>n3
8 lip 09:04
b.: Jak jest prawdą dla n>=0, to też dla n>=10.
8 lip 18:14
Pseudodionizy Areopagita: Zadanie zrobiłem w końcu tak: 1. Sprawdziłem dla 0, 1 i 2. 2. Hipoteza indukcyjna tak, jak to zrobiłem wyżej, ale dla n≥2. 3. Dochodzę do nierówności 4n+1>4n3 i to również dowodzę normalnie przy użyciu indukcji, z tym że ∀n≥2. I teraz wszystko wychodzi. Dziękuję. emotka
8 lip 18:38