zadanie nr 5
5-latek: mam do rozwiązania takie równanie logarytmiczne
log3 x+log2(x+1)=2
Pisze ze tego równania nie rozwiążemy metoda elementarna
Mam je doprowadzić do takiej postaci
xlog2(x+1)log3=102log3log2 (nie wiem jak to zrobić
i proszse o podanie dalszsego rozwiązania
7 lip 21:56
5-latek: Przepraszam bardzo teraz zobaczyłem ze napisałem zle
ma być taka postac
xlog2(x+1)log3= 102log3log2
7 lip 22:01
5-latek: Teraz mi przyszla taka myśl żeby zmienić podstawy logarytmów
| logx | | log(x+1) | |
| + |
| =2 (czy dalej sprowadzić do wspolego mianownika (log3*log2 ? |
| log3 | | log2 | |
7 lip 22:11
ZKS:
Obustronnie przemóż przez log3 * log2.
7 lip 22:17
Mila:
x>0
Zamiana podstaw logarytmów:
| logx | | log(x+1) | |
| + |
| =2 /*log(3)*log(2) |
| log(3) | | log(2) | |
log(2)*logx+log(3)*log(x+1)=2log(3)*log(2)
log(x
log(2))+log[(x+1)
log(3)]=log(9)*log(2)
zwijamy logarytmy
log[x
log(2)*(x+1)
log(3)]=log(9)*log(2)⇔
10
log(9)*log(2)=[x
log(2)*(x+1)
log(3)]
7 lip 22:22
5-latek: Dostane taka posatc
log2*logx+log3*log(x+1)= 2log3*log2 tearz cos bym musial wylaczyc przed nawias po lwej
stronie Tak?
7 lip 22:25
5-latek: Witam jeszcze raz
lilu 
Jeszcze nie za bardzo czaje tych mnozen logarytmów
Możesz wyjasnic wiec dlaczego log(2)*logx= logx
log2 (tak po chłopsku
7 lip 22:31
5-latek: Lila tez ladnie brzmi
7 lip 22:33
ZKS:
Z własności logarytmów cloga(b) = loga(bc).
7 lip 22:33
J:
a*logx = logxa
7 lip 22:34
J:
dla zabawy ...wyprowadz wzor: a*logx = logxa
7 lip 22:40
5-latek: Najpierw podziękowanie

Podstawowy wzor . Po prostu nie skojarzyłem ze ze c czy a (czy jakakolwiek inna litera
może być logarytmem .
Teraz będę pamietal
7 lip 22:40
5-latek: j
jutro to zrobie
7 lip 22:41
Mila:
Na konkrecie:
2log(5)=log(52)=log(25)
7 lip 22:45
Eta:
| | √37−1 | |
Czy taką masz odpowiedź : x= |
| |
| | 2 | |
7 lip 22:46
5-latek: Witam i pozdrawiam
Eta 
Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania
7 lip 22:58
5-latek: Może taka być odpowiedz (chociaż tego nie lubie trzeba chyba będzie wpisac do wolframa
7 lip 23:03
5-latek: x
2+x−9=0
Δ=37
√Δ=
√37
| | −1+√37 | | √37−1 | |
x2= |
| = |
| >0 |
| | 2 | | 2 | |
WIedzialem ze to będzie hardcor to zadanie bo poprzednie przykłady tez były ciężkie
Teoria i przykłady z książki J Slupecki , Z Garbaj T Sawicki . Arytmetyka i algebra (1969r
7 lip 23:19
Eta:
Ajjj faktycznie ... poplątałam

zaraz skasuję
7 lip 23:24
Mila:
Wolfram nie zgadza się, ja jeszcze nie obliczyłam . To jest wariactwo.
7 lip 23:24
ZKS:
| | x | | 10log2 | |
( |
| )log2 = ( |
| )log3 |
| | 10log3 | | x + 1 | |
7 lip 23:25
Eta:
Tak, tak
ZKS teraz to zauważyłam
7 lip 23:27
ZKS:
Nie odświeżyłem przed wysłaniem i nie przeczytałem, że zauważyłaś już.
7 lip 23:28
Eta:
Hmm myślę jak go dokończyć .... takie zadanie , to
sadyzm
7 lip 23:30
Mila:

Rozwiąż równanie logarytmiczne.
log
3 (x)+log
2(x+1)=2
7 lip 23:47
5-latek: Milu Proponujesz rozwiązanie graficzne ?
7 lip 23:51
ZKS:
log
3(x) + log
2(x + 1) = 2
log
3(x) * log
32 + log
3(x + 1) = 2log
32
log
3(x
log32) + log
3(x + 1) = log
34
x
log32 * (x + 1) = 4
Dokładnej wartości raczej się nie policzy, raczej trzeba byłoby szukać przybliżonej wartości
z przecięcia się tych dwóch funkcji.
7 lip 23:52
ZKS:
Lub tak
2log3(x) * (x + 1) = 22
x + 1 = 22 − log3(x).
7 lip 23:56
5-latek: jeśli by CI nie sprawilo dużego kłopotu to proszse rozpisz dokładnie ta druga linijke
7 lip 23:59
5-latek: Chodzi o post z 23:52
8 lip 00:00
Mila:
Dobranoc,
5−latek, nie wstaniesz jutro do pracy.
8 lip 00:08
Michcio: Czemu 5−latek rozwiązujesz w wakacje zadania ?
Podobno masz 50 lat (tak gdzieś tu wyczytałem)
8 lip 00:10
5-latek: Milu 
do końca tygodnia mam urlop (w sobote zadzwonili z pracy
8 lip 00:15
ZKS:
log
3(x) + log
2(x + 1) = 2
| | log3(x + 1) | |
log3(x) + |
| = 2 |
| | log32 | |
log
32 * log
3(x) + log
3(x + 1) = 2log
32
8 lip 00:17
5-latek: Rozumiem dziekuje

dobranoc
8 lip 00:18
ZKS:
Dobranoc.
8 lip 00:19
Lukas:
Dobranoc.
8 lip 01:21