Zamień ułamek zwykły na dziesiętny.
Thever: Witam, mam problem z rozwiązaniem zadania konkretnie:
Zamień ułamek zwykły na dziesiętny, Podaj przybliżenie ułamka z dokładnością do trzech miejsc
po przecinku.Czy jest to przybliżenie z nadmiarem czy niedomiarem?
a.) 1/3 b.) 2/3 c.) 1/30 d.)3/16 e.)5/11 f.) 6/7
Z góry dziękuje za pomoc.
7 lip 17:43
Janek191:
A)
| 1 | |
| = 1 : 3 = 0,3333 ≈ 0,333 przybliżenie z niedomiarem |
| 3 | |
7 lip 18:29
Janek191:
| | 2 | |
b) |
| = 2 : 3 = 0,6666... ≈ 0,667 przybliżenie z nadmiarem |
| | 3 | |
7 lip 18:30
Janek191:
Zrób pozostałe przykłady − sprawdzimy
7 lip 18:31
Janek191:
I co ?
7 lip 18:37
Thever: 1/30 − 0,03(3)
3/16 − 0,1875
5/11 − 0,45(45)
6/7 − 0,8571
7 lip 20:21
Thever: Dzięki za odpowiedź
7 lip 20:21