różniczka drugiego rzedu
Notorious: (1+y2)y'' = 2y(y')2
robię podstawienie u=y' oraz y''=u*u' dobrze robię?
7 lip 16:30
J:
dobrze...tylko pamietaj.ze u' = du/dy
7 lip 16:53
J:
lepszym podstawieniem jest: y = eu
7 lip 17:43
Mariusz: Skoro napisał że y''=u'u to chyba raczej pamięta
W czym podstawienie y=eu jest lepsze ?
Równanie nie jest jednorodne względem y,y',y''
8 lip 19:04
Mariusz: Funkcja f(u,v,w)=(1+u2)w−2uv2 musiałaby być jednorodna
aby podstawienie proponowane przez J działało
8 lip 20:24
Loco: Kiedy wpadasz po krzesło
9 lip 15:50
Mariusz: Up chyba dobrze wybrałeś swój nick
9 lip 18:10