zadanie nr 4
5-latek: Mam następne równanie logarytmiczne (inna jego postac
(1)
loga1f1(x)+loga2f2(x)+...+ loganfn(x)=c (zalozenia to wiadomo
To równanie możemy zastapic takim równaniem
| | logpf1(x) | | logpf2(x) | | logpfn(x) | |
(2) |
| + |
| +...+ |
| =c ( |
| | logpa1 | | logpa2 | | logpan | |
p≠1 p>0
Mnozac obie strony równania przez iloczyn (w) wyrazem log
pa
i
otrzymamy
| | w | |
(3) k1logpf1(x)+k2logpf2(x)+..... knlogpfn(x)=l gdzie ki= |
| l= |
| | logp ai | |
w*c
jeśli teraz oznaczymy przez P
i zbior tychwartosci zmiennej x dla których
f
i(x)>0
Rownaniu nr (3) rownowazne jest w zbiorze P
1∩P
2∩.....∩P
n równanie
(4)
logp[f1(x)]k1*[f2(x)]k2***[fn(x)]kn=l stad
(5)
[f1(x)]k1 [f2(x)]k2***[fn(x)]kn=pl
Tyle teorii a teraz przykład
log
2(x−1)+log
4x=0,5 zakres Z={x: x>1 }
To mamy
| log4(x−1) | |
| +log4x=0,5 (mnoze obie strony równania przez log42 i dostaje |
| log42 | |
log
4(x−1)+log
42 *log
4x= 0,5*log
42
wiec dostane
log
4(x−1)+0,5log
4x =0,25 bo log
42=0,5
0,5log
4(x−1)*x= 0,25
log
4(x
2−x)
0,5=0,25
(x
2−x)
1/2=4
1/4
√x2−x=
4√4
4√(x2−x)2=
4√4 dalej się podaje
teraz pytanie czy do tego momentu było dobrze ? czy może można było inaczej to rozpisać ?
7 lip 15:24
ZKS:
Przydatny wzorek
Zapis 0.5log
4(x − 1) * x według mnie jest zły, ponieważ można go zinterpretować jako
0.5xlog
4(x − 1). Powinieneś według mnie postawić nawias, aby było dokładnie widać co jest w
środku logarytmu 0.5log
4[(x − 1) * x].
Błąd jest przy przejściu
log
4(x − 1) + 0.5log
4(x) = 0.25
log
4[(x − 1) *
√x] = 0.25
7 lip 15:34
ZKS:
Zacząłbym w ten sposób, ale Twój sposób też jest dobry.
log2(x − 1) + log4(x) = 0.5
log41/2(x − 1) + log4(x) = 0.5
2log4(x − 1) + log4(x) = 0.5
log4(x − 1)2 + log4(x) = log42
log4[(x − 1)2 * x] = 2
(x − 1)2 * x = 2
7 lip 15:39
ZKS:
W przedostatniej linijce zjadłem logarytm.
7 lip 15:40
5-latek: dziekuje
ZKS 
Wysylalem koledze skany i dlatego trochę pozno odpisuje .
7 lip 15:43
ZKS:
Nie ma sprawy.
7 lip 15:48
5-latek: Już widze ten mój blad
Wroce od lekarza to go porawie . Jeszcze raz dziekuje
Ale i tak się zamotałem
7 lip 15:48
5-latek: jednak będę potrzebowal pomocy przy tym zadaniu . Sposób podany przez
ZKS rozumiem
Po poprawce
ZKS dostane taka postac (na razie moje rozwiązanie
W poscie z 15:24 miałem najpierw podnieść x
0,5 a potem dopiero wzor na dodawanie
logarytmów . Doszsedlem do takiej postaci
log
4[(x−1)*
√x]= 0,25
(x−1)*
√x=4
0,25
(x−1)*
√x=
4√4 (dziele wykładnik pierwiastka i wykładnik wyrażenia podpierwiastkowego przez
2
(x−1)*
√x=
√2 \Teraz pytanie
| | √2 | | √2 | |
czy mam liczyc dalej tak √x= |
| czy może (x−1)= |
| ? (zalozenia i obie |
| | (x−1) | | √x | |
strony do potęgi drugiej
a może jeszcze inaczej
7 lip 21:25
ZKS:
Podnosisz wyrażenie (x − 1) * √x = √2 obustronnie do kwadratu i dostajesz
(x − 1)2 * x = 2.
7 lip 21:38
J:
Czesc

.... ja podnioslbym obustronnie do kwadratu
7 lip 21:39
J:
Mialem na mysli moment, gdzir masz : 40,25
7 lip 21:41
5-latek: Rozwiazanie podane przez ZkS jest znacznie prostsze do policzenia bo
(x−1)2*x=2
(x−1)2*x−2=0
(x2−2x+1)*x−2=0
x3−2x2+x−2=0 (grupowanie
x2(x−2)+1(x−2)=0
jedyne rozwiązanie to x=2
Jednak chciałbym rozwiazac to moje równanie
7 lip 21:41
ZKS:
| | log4(x − 1) | |
Przy wyrażeniu |
| + log4(x) = 0.5 nie potrzebnie mnożysz przez log42, |
| | log42 | |
ponieważ mógłbyś zrobić coś takiego po prostu
| log4(x − 1) | |
| + log4(x) = 0.5 |
| |
2log
4(x − 1) + log
4(x) = 0.5.
7 lip 21:41
5-latek: Już widze podpowiedzi
(x−1)*
√x=
√2
Teraz podnosząc lewa strone do kwadratu korzysatm ze wzoru (a*b)
n= a
n*b
n
dziekuje za cenne uwagi
7 lip 21:46