granica
john2: | | ln(n + 1) | |
Granica limn−>+∞ |
| |
| | ln(n) | |
Jak dojść do tego, że ta granica wynosi 1?
Doprowadziłem to do postaci:
lim
n−>+∞ log
n(n + 1), ale nic dalej nie widzę.
7 lip 14:34
Janek191:
| | ln ( n +1) | | | |
lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| = |
| | ln n | | | |
7 lip 14:40
J:
| | | | n | |
reguła H .. = lim |
| = lim |
| = 1 |
| | | | n+1 | |
7 lip 14:41
john2: To w końcu można stosować regułę w przypadku ciągów? Myślałem, że nie. Dziękuję.
7 lip 14:44
Kacper:
Można w pewnym sensie zastosować, ale trzeba umieć się wytłumaczyć dlaczego, a to łatwe takie
nie jest.
7 lip 14:46
b.: można też tak
| | n+1 | | n+1 | |
ln(n+1) = ln(n* |
| ) = ln n + ln |
| , |
| | n | | n | |
po podzieleniu przez ln n wszystko jest jasne
7 lip 16:13
john2: b.
chyba nie zrozumiałem.
| | n + 1 | |
ln(n + 1) = ln(n) + ln( |
| ) / : ln(n) |
| | n | |
| | ∞ + 0 | |
i granica prawej strony to |
| |
| | ∞ | |
7 lip 16:37
b.: rozbij na sumę dwóch ułamków: 1 + ..., ten drugi zbiega do zera (jest typu 0/∞)
7 lip 18:29
Mila:
| | 1 | |
=limn→∞(1+ln(1+ |
| )1ln(n)= |
| | n | |
| | 1 | |
=limn→∞(1+ln[(1+ |
| )n]1n*ln(n)=1+ln(e0) |
| | n | |
7 lip 18:54
john2: Faktycznie.

Dziękuję Wam.
7 lip 21:27
Mila:
Nie przejmuj się.
7 lip 22:25
b.: Coś tam Mila oszukałaś. To jest dużo prostsze, tak jak pisałem o 18:29.
8 lip 02:41