Promień okręgu wpisanego w trójkąt + trójkąty podobne
Shadowplay: Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 3 i 6. Trójkąt A'B'C' jest podobny do trójkąta ABC.
Oblicz obwód trójkąta A'B'C' jeżeli promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy:
7 lip 12:01
x&y:
Sprawdź czy dobrze podałeś długość promienia ?
7 lip 12:12
Shadowplay: O, najmocniej przepraszam, tam miał być √5
7 lip 12:35
x&y:
r
w −−dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC
c=
√a2+b2=
√9+36= 3
√5
obwód ΔABC : L=9+3
√5= 3(3+
√5)
R
w −− dł promienia okręgu wpisanego w trójkąt A
'B
'C
'
| | RW | | 3−√5 | | 2 | | 1 | |
skala podobieństwa k= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | rw | | 2 | | 3(3−√5) | | 3 | |
Obwód trójkąta A
'B
'C
' : L
1= k*L = ....
7 lip 12:59
Shadowplay: Czy mogę gdzieś znaleźć wyprowadzenie wzoru na rw? Nie rozumiem, skąd on się bierze
7 lip 15:17
Shadowplay: Dobra, już mam. Dzięki za pomoc
7 lip 15:20