Zadanie nr 3
5-latek: Rozwiaz równanie logarytmiczne
log
33(x−1)−log
32(x−1)−12log
3(x−1)+20=0
Zakres równania Z={x: x>1}
podstawienie log
3(x−1)=t
t
3−t
2−12t+20=0
W(1)≠0 W(−1)≠0
W(2)≠0 W(−2)=0
t
3−t
2−12t+20:(t+2)= t
2+t−10
Δ=41
√Δ=
√41
t
3= U{p41}−1}{2}
a t
1=2
log
3(x−1)=2 to x−1= 3
2 to x= 10
| | 1−√41 | |
log3(x−1)= |
| to x−1= 31−√41/2 to x= 1+31−√41/2 |
| | 2 | |
| | √41−1 | |
log3(x−1)= |
| to x−1= 3√41−1/2 to x= 1+3√41−1/2 |
| | 2 | |
Ale powalony przykład dali do rozwiązania
7 lip 11:36
7 lip 12:29
Janek191:
Oraz W(2) = 0
7 lip 12:54
5-latek: dzięki za poprawki
7 lip 13:32
Kacper:
Trudniejsze rachunkowo też trzeba liczyć
7 lip 13:51
5-latek: Witaj
]Kacper 
Nie odpisales czy dostales skany tej książki której CI wyslalem .
7 lip 13:52
Kacper:
Tak dostałem wielkie dzięki

Masz może gadu? Bo chętnie bym pogadał na temat twoich księgozbiorów
7 lip 14:39