Rownanie logarytmiczne nr 2
5-latek: Nastepna postac równania logarytmicznego
Dane jest równanie postaci
(2) log
pf(x)= log
pg(x) gdzie p>0 i p≠1 i f(x) i g(x) sa funkcjami algebraicznymi .
Zakresem równania nr 2 jest zbior
Z={x: f(x)>0 ∧g(x) >0 } czyli zbior tych wartości x dla których zarówno funkcja f(x) i g(x)
przybiera wartości wiekszse od zera
Twierdzenie :
=============
Rownanie f(x)=g(x) jest rownowazne w zbiorze Z={x: f(x)>0 ⋀g(x)>0 } równaniu nr [C[(2)}}
Przykład
log(x
2−5x+6)= log(x
2−1)
Zakres równania to Z={x: x
2−5x+6>0 ⋀x
2−1>0}
x
2−1>0 to x∊(−
∞ −1)U(1,
∞)
| | 4 | | 6 | |
x2−5x+6>0 to Δ=25−24=1 to √Δ=1 wiec x1= |
| =2 i x2= |
| =3 wiec |
| | 2 | | 2 | |
Z={x: x∊(−
∞,−1)U(1,2)U(3
∞)} (czy to jest prawidłowy zapis ?
Zgodnie z naszym twierdzeniem piszsemy
x
2−5x+6= x
2−1
| | 7 | |
−5x=−7 to x= |
| ∊Z (powinno być dobrze rozwiązane |
| | 5 | |
Jednak nie wiem jak mam udowodnić to twierdzenia (skorzystać należy z wlsnosci funkcji
logarytmicznej
6 lip 22:39
PW: Rzecz jest oczywista, logarytm jest funkcją różnowartościową, to znaczy
logpa = logpb ⇔ a = b
dla a,b > 0. Napisanie f(x) zamiast a i g(x) zamiast b niczego nie zmienia (dla f(x)>0 i
g(x)>0).
6 lip 22:57
5-latek: Może ktoś przeczyta i pokaze dowod
Ja natomiast zajme się dalej postacia nr2
Jeżeli g(x) jest funkcja stala wieksza od zera to równanie
log
pf(x)= log
pg(x) przybiera postac
log
pf(x)=k skad
f(x)= p
k
Przykład
log
2(x
2+7x)=3
Z={x: x
2+7x>0 }
x
2+7x>0 to x∊(−
∞,−7)U(0
∞) (to można wyznaczyć w pamięci
wiec x*2+7x= 2
3
x
2+7x−8=0
| | −16 | | 2 | |
Δ= 49+32=81 to √81= 9 wiec x1= |
| =−8 i x2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x=−8∊Z i x= 1∊Z − sa to pierwiastki równania
Jeśli f(x)=x
n gdzie n to licznba naturalna i g(x) jest funkcja stala >0 to równanie
log
pf(x)=log
pg(x) przyjmie postac
log
px
n=k
Stad mamy x
n=p
k >0
czyli x
n−p
k=0
Przykład
logx
2=2
Zakres równania Z={x: x
2>0}
wiec x
2=10
2
x
2=100
x
2−100=0 to (x+10)(x−10)=0 to x=10 ∨x=−10
mam tutaj tez taka uwagę
UWAGA: Rownanie 2logx=2 nie jest rownowazne równaniu logx
2=2 i ogolnie równanie 2nlog
px=k
(n− liczba naturalna nie jest rownowazne w zbiorze ℛ równaniu log
px
2n =k
Zakresy tych rownan nie sa jednakowe .
6 lip 23:26
Eta:
"małolatku"

Nie ucz się na pamięć !
6 lip 23:29
5-latek: Witam
PW 
dziekuje za odpowiedz .
Te dowody sa dla mnie trudne (ale czasami dobrze jest wiedzieć dlaczego tak jest
Teraz już rozumiem
6 lip 23:29
5-latek: Dobry wieczor
Eta . Pozdrawiam

Staram się tez przy tej okazji zrozumieć .
Przy okazji cwicze tez pamięć
mam jeszcze pare postaci tych rownan i będę tez musial zapoznać się dobrze z tymi wzorami
które kiedyś dalas
Lukasowi 
Mam je zapisane w osobnym folderze .
6 lip 23:36
5-latek: Potem tez będę chciał porobić zadania z rownan wykładniczych i logarytmicznych z e zbioru
Antonow Sankin .
6 lip 23:38