Indukcja - nierówność
Pseudodionizy Areopagita: Bardzo proszę mi wyjaśnić, co robię źle.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| >2− |
| dla n>1 |
| 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | n | |
Przejdźmy od razu do hipotezy indukcyjnej:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Z: |
| + |
| + |
| +...+ |
| >2− |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
T: |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| >2− |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | (n+1)2 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
D: |
| + |
| + |
| +...+ |
| >2− |
| / + |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | n | | (n+1)2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| >2− |
| + |
| |
| 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | (n+1)2 | | n | | (n+1)2 | |
I teraz chciałem skorzystać z przechodniości nierówności: jeżeli a>b i b>c, to a>c. Wobec tego
jeżeli:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| >2− |
| + |
| |
| 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | (n+1)2 | | n | | (n+1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i 2− |
| + |
| >2− |
| |
| | n | | (n+1)2 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| >2− |
| |
| | 12 | | 22 | | 32 | | n2 | | (n+1)2 | | n+1 | |
czyli nasza teza, do której mamy dojść. Jeśli więc udowodnię tą drugą nierówność, to będę mógł
zakończyć dowód. Jednak problem tkwi w tym, że ta nierówność wg moich obliczeń jest
nieprawdziwa. Bardzo proszę o wskazanie jakichś błędów w mojej argumentacji i podanie
właściwego dowodu, najlepiej z użyciem przechodniości nierówności, chyba, że nie da się tu
zastosować tej metody (dlaczego?).
6 lip 21:58
ZKS:
Sprawdzałeś dla n = 2?
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = 1 + |
| = 1.25 |
| 12 | | 22 | | 4 | |
6 lip 22:15
Pseudodionizy Areopagita: Tak tak, zacząłem oczywiście od sprawdzenia pierwszej liczby i tutaj wszystko OK. Problem mam
dopiero dalej z tymi nierównościami.
6 lip 22:21
ZKS:
Pokazałem, że wychodzi sprzeczność.
1.25 < 1.5
6 lip 22:22
PW: | | 1 | | 1 | | (n+1)2 − n | | n2+2n+1−n | |
− |
| + |
| = − |
| = − |
| = |
| | n | | (n+1)2 | | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | |
| | n(n+1) + 1 | | n(n+1) | | 1 | |
= − |
| = − |
| − |
| = |
| | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | | n(n+1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| − |
| < − |
| |
| | n+1 | | n(n+1)2 | | n+1 | |
− masz rację, pożądana nierówność jest fałszywa. Tyle że teza też jest fałszywa, nierowność
powinna być przeciwna.
Gdybyś nie pisał "przejdźmy od razu do hipotezy indukcyjnej", tylko sprawdził dla n=1, to od
razu byłoby widać:
jest zdaniem fałszywym, podobnie jak fałszywe jest dla n=2 zdanie
6 lip 22:23
ZKS:
PW dla n > 1, ale i tak pokazałem, że dla n = 2 również to nie zachodzi.
6 lip 22:24
ZKS:
Przepraszam na końcu postu również napisałeś o n = 2 nie zauważyłem.
6 lip 22:25
PW:
6 lip 22:30
Pseudodionizy Areopagita: Dziękuję.

Czyli źle przepisane zadanie?

Stanowczo zbyt często mi się to zdarza.

Muszę
to wszystko poodwracać w takim razie.
6 lip 22:41
Pseudodionizy Areopagita: Heh, wszystko jasne.

Dziękuję.
6 lip 22:43