matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Damian1996:
Pomoże ktoś z obliczeniem następujących granic?
|tg(x−1)|
lim
x→1
(x−1)
2
lim
x→0
(1+sinx)
1
x
6 lip 21:13
Mila:
1) skorzystaj z granicy:
tgx
lim
x→0
=1
x
licz granice lewostronną i prawostronną 2) lim{x→0}[(1+sinx)
1
sinx
]
sinx
x
=e
1
=e
sinx
lim
x
→0
=1
x
|| sposób lim{x→0}[(1+sinx)
1
x
=lim
x→0
e
ln(1+sinx)
1/x
= =lim
x→0
e
ln(1+sinx)
x
=
H
lim
x→0
e
(cosx)/( 1+sinx)
=e
1
=e
6 lip 21:48
Mila:
Granice specjalne
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/108
6 lip 21:48
Damian1996:
Dziękuję za pomoc
6 lip 21:56
Mila:
6 lip 22:18
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick