strumień pola.
Saris: Oblicz strumień pola wektorowego F=[ x3, y3, z3 ] przez dolną stronę górnej połowy sfery
x2+y2+z2=16, z>=0
W takim przypadku powierzchnia jest zamknięta i korzystamy z tw. G−O i wystarczy zmienić znak,
bo strumień przepływa przez dolną połową (mylę się?)
Co by było jednak gdyby powierzchnia nie była ograniczona przez z>=0? Trzeba by było ją domkną
przez z=0 i taką całką policzyć z G−O, a od wyniku odjąć całkę po powierzchni tej dodanej
płaszczyzny, czyli koła o równaniu x2+y2=16.
Zatem całka by wyglądała tak:
A − nasz szukany strumień
A=∫∫S Fnds − ∫(*) = ∫∫∫V (x2+y2+z2)dxdydz − ∫(*)
No i tutaj jest problem, bo jak wygląda całka z tego co ja tutaj muszę odjąć? Po prostu ∫dS
gdzie dS to powierzchnia tego koła? Tylko to jest wtedy całka niezorientowana, czy tak można?
Dzięki za rozjaśnienie. Jutro egzamin.
6 lip 20:55
Saris: ∫∫D dS gdzie D obszar tego koła.
6 lip 20:57
Saris: Ktos cos?
6 lip 21:23