parametr
Asmander: dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1 , x2 równania −x2 + x +m − 4 = 0
spełniają warunek |x1| + |x2| ≥ 2
Δ>0
to wiem
a warunek jak zapisać?
x1 + x2 ≥ 2 i x1 + x2 ≤ −2
tak?
6 lip 20:55
Joe Black: | | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
Wstaw to i powinno wyjść
6 lip 21:02
Asmander: | | b | |
a nie można za x1 + x2 wstawić wzory viete'a − |
| ? |
| | a | |
6 lip 21:06
Joe Black: Hmmm... no nie....
Nie masz tam przecież |x
1+x
2| tylko |x
1|+|x
2|
A przecież
|x
1+x
2|≤|x
1|+|x
2|
Także ja byłbym skłonny aby to robić jak napisałem o 21:02 aczkolwiek może istnieje inny na to
sposób
6 lip 21:09
Asmander: zaraz spróbuje w ten sposób to rozwiązać
6 lip 21:11
Mila:
|x1| + |x2| ≥ 2 /2
x12+2|x1*x2|+x22≥4
(x1+x2)2−2x1*x2+2|x1*x2|≥4
Korzystaj z wzorów Viete'a.
6 lip 21:13
Joe Black: Czyli jednak istnieje...
Witaj
Milu, zmieniłem nick

Tu Kamil
6 lip 21:15
Janek191: Może tak :
Δ = 1 − 4*(−1)*(m − 4) = 1 + 4 m − 16 = 4 m − 15 > 0 ⇒ m > 3,75
| | − 1 − √4m − 15 | |
x1 = |
| = 0,5 +0,5 √4 m − 15 |
| | − 2 | |
| | −1 +√4 m −15 | |
x2 = |
| = 0,5 − 0,5 √4 m − 15 |
| | −2 | |
I x
1 I + I x
2 I = 0,5 + 0,5
√4m − 15 + I 0,5 − 0,5
√4 m − 15 I ≥ 2 / * 2
1 +
√4 m − 15 + I 1 −
√4 m − 15 I ≥ 4
I 1 −
√ 4m − 15 I ≥ 3 −
√ 4 m − 15
1 −
√4 m − 15 ≥ 3 −
√4 m − 15 lub 1 −
√ 4m −1 5 ≤ − 3 +
√4 m − 15
1 ≥ 3 − sprzeczność 4 ≤ 2
√ 4 m − 15 / : 2
2 ≤
√4 m − 15
√4 m − 15 ≥ 2
4 m − 15 ≥ 4
4 m ≥ 19
m ≥ 4,75
=======
6 lip 21:16
Asmander: dziękuje za rozwiązanie
6 lip 21:19
Mila:
Witam Kamil, co porabiasz?
Studia?
6 lip 21:21
Asmander: po zastosowaniu wzorów viete'a
1+2m−8+2|4−m| ≥ 4
| | 11−2m | | 11−2m | |
4−m ≥ |
| v 4−m ≤ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
sprzeczność −4m ≤ −19
6 lip 21:24
Asmander: dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego trudnego zadania matematycznego
6 lip 21:26
Mila:
6 lip 21:28
pigor: ..., możesz też np. tak :
Δ >0 i |x1|+|x2| ≥ 2 ⇔ 1−4(−1)(m−4) >0 i x
21+2|x
1x
2|+x
2 ≥ 4 ⇔
⇔ 1+4m−16 > 0 i (x
1+x
2)
2− 2x
1x
2+2|x
1x
2| ≥ 4 ⇔
⇔ 4m > 15 i 1
2−2(4−m)+2|m−4| ≥ 4 ⇔ m > 3
34 i 2|m−4| ≥ 11−2m ⇔
⇔ (3,75< m < 4 i −2m+8 ≥ 11−2m) v (m ≥ 4 i 2m−8 ≥ 11−2m) ⇔
⇔ (3,75< m < 4 i 0 ≥ 3) v (m ≥ 4 i 4m ≥ 19) ⇔ m∊∅ v m ≥ 4,75 ⇔
⇔
m ≥ 4,75 ⇔
m∊< 4,75;+∞). ...
6 lip 21:54
Joe Black: Już pierwszy rok za sobą

Dzięki Pani pomocy i innych użytkowników tego forum
6 lip 22:05
Joe Black: Ogólnie to odpoczywam. Myślę, że jeszcze z tydzień i się wezmę za angielski
6 lip 22:28
Mila:
To gratulacje, miłych wakacji Kamil−Joe (lemoniadowy?)
6 lip 22:30
Joe Black: black−czarny
A nick z filmu (dokładniej z postaci z filmu).
Dziękuję

Pewnie i tak będę męczył was na forum o jakieś bzdety
6 lip 22:33
Mila:
Wiem,wiem, lemoniadowy też z filmu. Pisz zadanka.
6 lip 23:16