GEOMETRIA ANALITYCZNA - równanie stycznej
zmiotka:

Okrąg przedstawiony na rysunku jest styczny do osi OX w punkcie (2,0), a prosta k przechodzi
przez punkt A=(−6,0) i jest styczna do okręgu w punkcie B.
a) Jaką długość ma odcinek AB?
b) Znajdź równanie stycznej k wiedząc, że punkt A znajduje się w odległości 6
√2 od środka
okręgu.
A=(−6,0)
B= ?
C=(2,0)
S=(2,?) , z IASI=6
√2 ⇔
√(2+6)2 + (0−r)2 ⇔...⇒ r=2
√2
IASI=6
√2
a) IABI = IACI ⇔ ... ⇔ IABI = 8
b)
k:y= ax + b
A∊k ⇔ 0= −6x + b ⇔ b = 6x
k:y= ax + 6x
Proszę o jak najwięcej sposobów rozwiązań.
Powinno wyjść 4
√2x − 7y + 24
√2 = 0
6 lip 20:46
zmiotka: k:y= ax + 6x
a= tgα
6 lip 20:49
zmiotka: tfu, b = 6a
równanie ogólne k: ax − y + 6a
Z tego można skorzystać tak, że d(S;k)=2√2⇔ I2a −2√2 + 6aI : √a2 + 1 = 2√2
...?
6 lip 21:06
Mila:
Odległość środka okręgu od stycznej jest równa 2
√2.
k: y=ax+b
0=−6a+b
b=6a
k: y=ax+6a⇔
ax−y+6a=0
S=(2,2
√2)
| | |2a−2√2+6a| | |
d(S,k)= |
| =2√2⇔ |
| | √a2+1 | |
|8a−2
√2|=2
√2*
√a2+1 /
2
64a
2−32
√2a+8=8*(a
2+1)
56a
2−32
√2a=0
a*(56a−32
√2)=0
a=0 ,stąd y=0 jedna styczna − oś OX
lub
| | 4√2 | | 6*4√2 | |
k: |
| x−y+ |
| =0 /*7 |
| | 7 | | 7 | |
k: 4
√2x−7y+24
√2=0
================
6 lip 21:08
zmiotka: Należy dodać:
zał.a>0
a jak obliczyć to korzystając z własności, że tgα=a ?
undefined
7 lip 09:01
Kacper:
Liczysz tg podwojonego kąta i z tego korzystasz
7 lip 09:31