Wielomiany
Norwidek: Znajdź pierwiastki rzeczywiste
x3+(21/2+31/2+51/2)x2+(61/2+101/2+151/2)x+301/2=0
6 lip 17:16
Benny: Robiłem już takie zadanko kiedyś

Z wzorów Viete'a dla wielomianu 3 stopnia.
x
1+x
2+x
3=−
√2−
√3−
√5
Sprawdzam dla −
√2
−2
√2+2
√2+2
√3+2
√5−2
√3−2
√5−
√30+
√30=0
Sprawdź dla −
√3 oraz −
√5
(x+
√2)(x+
√3)(x+
√5)=0
6 lip 17:25
Benny: Oczywiście nie trzeba znać tych wzorów. Możemy szukać wśród dzielników wyrazu wolnego.
6 lip 17:26
Mila:
x3+(√2+√3+√5)*x2+(√6+√10+√15)x+√30=0
√30=√2*√3*√5
Sprawdź ujemne wartości: −√2,−√3,−√5
Najlepiej tak:
(x+√2)*(x+√3*(x+√5)=?
6 lip 17:30