Wielomian
Norwidek: Dany jest wielomian w(x)= (x2−(2a−2)x−4a)(x2−x−12). Liczba 4 jest dwukrotn pierwiastkiem
wielomianu dla: a=4 a=2 a= −2 a =−4
Pomoze ktoś, najlepiej z nutką teorii? Nie umiem takich zadań, sama sie ucze w domu, a nie moge
znaleźć na żadnym formum
z góry dziekuje
6 lip 11:36
Benny: x2−x−12=0
Δ=49
x1=−3
x2=4
więc x2−(2a−2)x−4a musi się rozłożyć (x−4)(x−x2), więc dla 4 musi się zerować
podstawiamy 4 i dostajemy
16−4(2a−2)−4a=0
16−8a+8−4a=0
a=2
6 lip 11:52
Norwidek: Dzieki :3
6 lip 15:44