Pochodne
Sławek: Jak można uprościć ten przykład, żeby policzyć pochodne? e(x/y2)
5 lip 22:38
J:
Nic nie trzeba upraszczać, tylko liczyć
5 lip 23:04
Sławek: Czy ktoś mógłby to sprawdzić?
pierwsza pochodna z x: e(x/y2)*(1/y2)
pierwsza pochodna z y: −(2x/y3)*e(x/y2)
druga pochodna z x: e(x/y2)*(1/y2) *(1/y2)+ e(x/y2)*−(2x/y3)
druga pochodna z y: e(x/y2)* −(2x/y3) *−(2x/y3)+ e(x/y2)*(−2x)*(−3y−4)
pochodna mieszana: e(x/y2)*(1/y2) *(1/y2)+ e(x/y2)*−(2x/y3)
6 lip 00:12
Sławek: A czy ten przykład mógłby ktoś sprawdzić?
u(x,y)=ln(ex+ey)
(d2 u)/(dx2 ) + du/dy =1 ?
du/dx=1/(ex*ey )*ex= ex/(ex*ey )
du/dy=1/(ex*ey )*ey= ey/(ex*ey )
(d2 u)/(dx2 )=(ex*(ex+ey )−ex*ex)/(ex*ey )2 = (ex−ex*ex)/(ex*ey )
(ex−ex*ex)/(ex*ey ) + ey/(ex*ey ) =/=1
L=/=P
6 lip 15:31
J:
zle...skad w pierwszych pochodnych iloczyny?
6 lip 15:56
Mila:
u(x,y)=ln(e
x+e
y)
| | 1 | | ex | |
ux= |
| *ex⇔ux= |
| |
| | ex+ey | | ex+ey | |
| | 1 | | ey | |
uy= |
| *ey⇔uy= |
| |
| | ex+ey | | ex+ey | |
| | ex*(ex+ey)−ex*ex | | ex*ey | |
uxx= |
| = |
| |
| | (ex+ey)2 | | (ex+ey)2 | |
6 lip 17:14