Zadanie nr 6
5-latek: Nastepna postac równania wykładniczego które możemy rozwiazac metodami elemetarnymi
[C[cn*a{nf(x)+c
n−1*a
n−1f(x)+......+c
1*a
f(x)+c
0=0
gdzie a>0 i a≠1 n −liczbanaturalna
Postac ta rozwiązujemy stosując podstawienie a
f(x)= z
Przykład 2
3x−3*2
2x−5*2
x+4=0
Podstawiam 2
x=z i z>0
z
3−3z
2−5z+4=0
(z−4)(z
2+z−1)=0
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
z1=4 lub z2+z−1=0 to √Δ=√5 wiec z2= |
| <0 odpada i z3= |
| |
| | 2 | | 2 | |
mamy alternatywę
| | √5−1 | | √5−1 | |
2x=4 to x1=2 lub 2x= |
| to x2= log2 |
| = log2(√5−1)−1 |
| | 2 | | 2 | |
Proszę o sprawdzenie (liczyłem bez wolframa )
| | √5−1 | |
a także o rozpisanie jak z tej postaci 2x= |
| dojść do postaci |
| | 2 | |
5 lip 22:31
Benny: 2
x możesz zapisać tak
| | √5−1 | |
2x= |
| / logarytmuje logarytmem o podstawie 2 |
| | 2 | |
x=log
2(
√5−1)−1
5 lip 22:38
uff jak gorąco !:
ok
| | √5−1 | | log(√5−1 | |
odp na pytanie : 2x= |
| ⇒ xlog2= log(√5−1)−log2 ⇒ x= |
| −1 |
| | 2 | | log2 | |
5 lip 22:40
uff jak gorąco !:
... ⇒ x= log
2(
√5−1) −1 jak napisał
Benny
5 lip 22:43
Benny: jej!
5 lip 22:47
5-latek: Dziekuje za sprawdzenie i odpowiedz na pytanie
5 lip 22:52
5-latek: Zostala jeszcze mi jedna postac równania wykaldniczego doo przerobienia ale to może jutro .
Mam jeszcze pytanie do
uff jak gorąco! 
.
czy znasz jakies nieelemtarne sposoby rozwiazywania rownan wykladniczych ?
Jeśli tak to proszse o przedstawienie .
5 lip 23:01
5-latek: Lub o wskazanie odpowiedniej literatury . dziekuje
5 lip 23:08