a
ojj: Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} LOSUJEMY KOLEJNO 4 CYFRY BEZ ZWRACANIA , A NASTĘPNIE ZAPISUJEMY
JE W KOLEJNOŚCI LOSOWANIATWORZĄĆ LICZBĘ 4 −CYFROWĄ .iLE MOZNA OTRZYMAĆ W TEN SPOSÓB DOWOLNYCH
LICZB, A ILE LICZB PODZIELNYCH PRZEZ 25.
5 lip 21:32
ojj: ile mozna optrzymać w ten sposób dowolnych
liczb a ile podzielnych przez 25
5 lip 21:37
PW: 0351 to liczba czterocyfrowa? Coś by trzeba dodać do treści zadania.
5 lip 21:39
Joe Black: PW jakie tu znaczenia ma że zapisujemy je w kolejności losowania tworząc liczbę
4−cyfrową...
Czy nie wystarczy 9*9*8*7 ? Jeśli chodzi o "sposób dowolny"
5 lip 21:41
ojj: taka jest treść
5 lip 21:54
uff jak gorąco !:
a) liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach jest
9*8*8*7=..
b) podzielnych przez 25
zatem muszą się kończyć na 25, 75, 50 ( bez 00 , bo cyfry różne)
takich liczb mamy:
kończące się na 50 :
na pierwszym miejscu jedna z 8( bo bez zera i bez piątki)
na drugim miejscu jedna z 7 ( bo bez zera i bez piątki i bez pierwszej poprzednio wybranej
na ostatnich dwu miejscach 1 możliwość ( 50)
zatem: 8*7*1 = 56 takich liczb
teraz kończące się na 25 lub 75
pierwsza jedna z 7 ( bo bez zera i bez 5 i bez dwójki)
druga też z 7 ( bo już może być zero , ale nie może być ta pierwsza wybrana poprzednio
i bez 2 i 5
podobnie kończąca się na 75
zatem takich liczb jest : 7*7*2= ....
Razem sumując otrzymasz odpowiedź na pytanie b)
5 lip 22:12
uff jak gorąco !:
A tyle się opisałam
5 lip 22:41
PW: Zacytuję:
Joe Black: PW jakie tu znaczenia ma że zapisujemy je w kolejności losowania tworząc
liczbę 4−cyfrową...
Czy nie wystarczy 9*9*8*7 ? Jeśli chodzi o "sposób dowolny"
i odpowiem:
− Nie rozumiesz mojej wątpliwości. Zadanie jest po prostu źle sformułowane. Autor pisze: "...
losujemy 4 cyfry (...) tworząc liczbę 4−cyfrową", a to nie zawsze jest prawda. Powiedz − co
zrobić, jeżeli wylosujemy 0,3,5,1 − mianujemy zapis 0351 liczbą 4−cyfrową, czy będziemy
udawać, że losowania nie było?
7 lip 11:09