Prawdopodobieństwo
hulk: Na liście grupy I jest 10 studentek i 14 studentów, na liście grupy II jest 12 studentek i 4
studentów, a na liście grupy III jest 8 studentek i 24 studentów.
a) z losowo wybranej listy wylosowano jedno nazwisko. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
wylosowano studentkę
b) z alfabetycznej liczby wszystkich 72 osób wylosowano jedno nazwisko. Obliczyć
prawdopodobieństwo że wylosowano studentkę
5 lip 17:59
uff jak gorąco !:

Kobiety(studentki) −−− 30 , Mężczyźni( studenci) −− 42 , R−m −−72 osoby
| | 1 | | 10 | | 1 | | 12 | | 1 | | 8 | |
a) P(K)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =.... |
| | 3 | | 24 | | 3 | | 16 | | 3 | | 32 | |
5 lip 18:31
Mila:

1)
A− wylosowano studentkę
| | 1 | | 10 | | 12 | | 8 | |
P(A)= |
| *( |
| + |
| + |
| )= |
| | 3 | | 24 | | 16 | | 32 | |
===========
5 lip 18:32
uff jak gorąco !:
Zapomniałam
=================
5 lip 18:35
Mila:
Wypij zimne Piwo!
5 lip 18:38
uff jak gorąco !:
Nie lubię piwa
5 lip 18:42
Mila:
To Cydr może?
5 lip 18:43
uff jak gorąco !:
Piję wodę z cytryną i lodem
5 lip 18:45
kyrtap: piwa nie lubisz
5 lip 18:59
Mila:
Na zdrówko
5 lip 19:09
kyrtap: Pani Milu też już wakacje?
5 lip 19:11
Mila:
Jak najbardziej, wypoczywam i "rozrywam" się na forum.
Patryk − udanych wakacji− w Polsce, jest pięknie.
5 lip 19:15
kyrtap: Dziękuje pięknie wzajemnie
5 lip 19:19
hulk: | | 1 | |
Mam pytanie, dlaczego dla każdej gałęzi jest ułamek |
| , chodzi o 3 grupy? |
| | 3 | |
5 lip 21:14
PW: Tak, są trzy listy zawierające nazwiska studentów poszczególnych grup. Niezależnie od liczby
| | 1 | |
studentów w grupach każda z list ma jednakową szansę wylosowania, to jest |
| . |
| | 3 | |
5 lip 21:37
hulk: dzięki wielkie
5 lip 21:40