Rozwiąż równanie różniczkowe y''+4y'+4y=0
Ann: Witam, czy mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać to równanie różniczkowe?
y''+4y'+4y=0
Potrzebuję jakiegoś naprowadzenia, jak to ugryźć.
5 lip 15:52
henrys:
γ2+4γ+4=0
Δ=0
γ=−2 podwójny pierwiastek
y(t)=c1e−2t+c2te−2t
5 lip 16:00
Ann: Myślałam właśnie, by zrobić to tak jak Ty, henrys, ale czy na pewno można?
Równania liniowe jednorodne są typu F(x,y,y',y'')=0 a to jest typu F(y'',y',y)=0
Próbowałam zastosować podstawienie y'=u, jednak nie wychodzi mi to do końca...
5 lip 16:05
J:
To jest prawidlowe rozwiazanie
5 lip 16:09
Ann: Okej, dziękuję
5 lip 16:15
Mariusz: Ann sposób którego próbowałaś też jest dobry jednak trudniejszy w realizacji
(na ogół trudno odwrócić to co się scałkuje aby otrzymać postać y(t)=... )
Lepiej od razu próbować rozwiązanie y=e
λt
Jeśli pierwiastek tak otrzymanego równania jest zespolony to Re(e
λt) oraz Im(e
λt)
są dwiema liniowo niezależnymi całkami szczególnymi tego równania
Jeśli pierwiastek tak otrzymanego równania jest wielokrotny (załóżmy że k krotny)
to całkę szczególną mnożymy przez wielomian P(t) gdzie
13 lip 14:28