Zadanie nr 5 (postac rownania wykladniczego
5-latek: Wezmy teraz pod uwagę równanie postaci
(V) {C[k*a
f(x)*b
g(x)= l*a
f1(x)*b
g1(x)]] gdzie mamy
k i l >0 , a i b >0 , a i b ≠1
Jeśli przyjmiemy z e zakresem tego równania jest zbior Z to w tym zbiorze a
f1(x)>0 i
b
g(x)>0
wiec można podzielić obie strony równania (V) przez a
f1(x)*b
g(x)
Otrzymamy wtedy równanie
U{k*a{f(x)*b
g(x){a
f1(x)*b
g(x)= U{l* a
f1(x)*b
g1(x){a
{f
1(x)*b
g(x) czyli
| | k*af(x) | | l*bg1(x) | |
(Va) |
| = |
| czyli z dzialan na potęgach |
| | af1(x) | | bg(x) | |
równanie
(Vb) k
af(x)−f1(x)= l*b
g1(x)−g(x)
Rownanie (VB) ma postac równania II które potrafimy już rozwiazac
Teraz mamm do tej postaci takie równanie
Przykład nr 7
4
3x+2*3
x+1=2
x*3
2x+2 / dziele obie strony równania przez 2
x*3
x+1i dostane
2
6x+4−x= 3
2x+2−(x+1)
2
5x+4= 3
x+1/(logarytmujemy logarytmem dziesiętnym
log2(5x+4)=log3(x+1)
5xlog2+4log2= xlog3+log3
5xlog2−xlog3= log3−log16
x(5log2−log3)= log3−log16
proszę sprawdzić
5 lip 13:23
ale upał !:
ok
5 lip 13:33
5-latek: dziekuje Ci
5 lip 13:36
5-latek: Za chwile będę dalej rozwazal ta postac tego równania ale teraz ide po lody
5 lip 13:39
ale upał !:
A co na to ... "cukrzyca"?
5 lip 13:40
5-latek: Serdecznie pozdrawiam

Najwyzej trochę skoczy
Po prostu nie mogę sobie odmowic
5 lip 13:57
5-latek: No to dalej (mysle ze nie znikniesz

jeśli w równaniu (V) tzn
k * a
f(x)*b
g(x)= l*a
f1(x)*b
g1(x)
f
1(x)=m i g
1(x)=n
to równanie (v) przybiera postac
| | lam*bn | |
(VI) af(x)*bg(x)=c , c= |
| >0 (tego nie rozumiem |
| | k | |
5 lip 14:27
5-latek: za szybko wyslalem
a równanie rownowazne równaniu (VI)
(VI)a f(x)logp a + g(x)logp b = logp c p>0 i p≠1
5 lip 14:32
henrys: Czego 5−latku nie rozumiesz?
5 lip 14:37
5-latek: Już piszse
tego zapisu z 14:27
No bo jeśli f
1(x)=m i g
1(x)=n to równanie
przyjmie postac
k*a
f(x)*b
g(x)= l*a
m*b
n i teraz jeśli z tego wylicze
| | l*am*bn | |
af(x)*b{g(x)= |
| to chodzi o to ? |
| | k | |
jeśli tak to już rozumiem
Zmylil mnie ten zapis a
f(x)*b
g(x)=c
5 lip 14:53
5-latek: Wrocmy jeszcze to tego zapisu
Teraz tak .
jeśli zlogarytmuje obie strony równania (powiedzmy logarytmem dziesiętnym to dostane
| | l*am*bn | |
log(af(x)*bg(x)= log |
| |
| | k | |
f(x)loga+g(x)logb= log(l*a
m*b
m}−logk
f(x)loga+g(x)logb= logl+mloga+nlogb−logk tak będzie dobrze?
5 lip 15:05
henrys: tak
5 lip 15:10
5-latek: Już myslalem z eznowu jest blad w książce (dwa znalazłem (w sumie to stara ksiazka (1969r i
raczej bledy się w nich nie zdarzaly
Teraz przykład nr 8
2x2−5*8x−1=16
Mogę to zapisac tak
2x2−5*23(x−1)=24
x2−5+3(x−1)=4 i rozwiazac to równanie
5 lip 15:28
5-latek: Gdybym chciał jednak rozwiazac to sposobem 14:53 to
(x2−5)log2+(x−1)log8 = log16
(x2−5)log2+3(x−1)log2=4log2 (czy mogę teraz opuscic logarytmy i zapisac
x2−5+3(x−1)=4 ?
5 lip 15:34
5-latek: Nie jestem pewien
5 lip 16:57
Joe Black: 15:28
2
x2−5*8
x−1=16
2
x2−5*2
3x−1=2
4
2
x2−5*2
3x−3=2
4
2
x2+3x−5−3=2
4
2
x2+3x−8=2
4
z def. f. wykładniczej
x
2+3x−8=4
x
2+3x−4=0
Taka ładna postać że delty nie trzeba liczyć
5 lip 17:21
Joe Black: Druga linijka od góry...
powinno być
2x2−5*(23)x−1=24
5 lip 17:23
Joe Black: Jeszcze błąd w przedostatniej linijce...
x2+3x−8=4
x2+3x−12
Chyba już nigdzie nie namieszałem
5 lip 17:25
5-latek: Dzieki

Bardziej chodzilo mi o post z godziny 15:34 ( chodzi o to opuszczanie logarytmów
5 lip 17:40
5-latek:
5 lip 17:56
5-latek: Pytanie nadal jest aktualne
Teraz ma takie równanie 3
x+1*2
3x=5 /logarytmujemy
(x+1) log3+3xlog2= log5
xlog3+log3+3xlog2=log5
x(log3+3log2)= log5−log3
I następne 4
x−2*2
x2= 0,25
2
2(x−2)*2
x2= 2
−2
2
x2+2x−4=2
−2
x
2+2x−2=0 to Δ=12 to
√Δ= 2
√3
x
2= −1+
√3
lub tak mogę tez rowiazac
logarytmuje równanie logarytmem o podstawie 2
(x−2)log
24+x
2log
22= log
2 0,25
(x−2)*2+x
2= −2 i dostaje to samo równanie do rozwiązania
5 lip 18:21
Mila:
5 lip 18:43
uff jak gorąco !:
ok
5 lip 18:45
5-latek: dziekuje

Odpisalem teraz bo sluchalem Jona Lorda z Deep Purple
5 lip 18:57