Rownanie wykladnicze
5-latek: Rozwiaz równanie
jak tutaj zacząć ?
5 lip 11:59
5-latek: Można np. zlogarytmowc logarytmem dziesiętnym ?
i tak
(x+1)log3+log18−xlog3= log29 ?
5 lip 12:02
Saizou :
a jak byś miał równanie w postaci
| | 18 | |
3t+ |
| =29 dął byś sobie radę ? |
| | t | |
5 lip 12:03
Kacper:
Obydwie metody ok
5 lip 12:16
5-latek: Mysle ze tak
Podstawiam 3
x=t i robie zastrzeżenie ze t>0
| | 18 | |
t*3+ |
| =29 /( mnoze obie strony równania przez t |
| | t | |
3t
2+18=29t
3t
2−29t+18=0
Δ=625
√Δ= 25
podstawiam
3
x=t to
Troche mi zeszlo to liczenie
A sprawdzisz sposób z 12:02 (czy tez tak było można
5 lip 12:20
5-latek: Czesc
Kacper 
czyli 12:02 tez dobry sposób
5 lip 12:26
Daras: 5−latek źle zlogarytmowałeś
Aby zlogarytmować musisz zrobić po lewej stronie iloczyn
5 lip 12:31
Daras: log
3(3
2x+1+18)−x=29
i nic nie zrobisz (chyba że czegoś nie widzę)
Natomiast pomysł Saizou jest dobry
5 lip 12:41
Daras: oczywiście zapomniałem logarytmu przy 29
5 lip 12:42
5-latek: Czesc
Daras już widze (u mnie z 12:02 po uproszczeniu nie będę miał x w równaniu
5 lip 12:58
Daras: Żeby logarytm coś dał musisz mieć mnożenie bądź dzielenie lub potęgowanie a tutaj masz
dodawanie
Lepiej rozwiązuj tak jak pokazał Saizou
5 lip 13:16
Daras: Po zlogaarytmowaniu z iloczynu masz sumę z ilorazu różnicę a z potęgi iloczyn
Zgadzasz się ?
Tutaj miałeś dodawanie i po zlogartmowaniu nadal zostawiłeś dodawanie
Po zlogarytmowaniu z sumą nic nie zrobisz więc całą sumę powinieneś wziąć pod logarytm
a to sprawia że po mojemu logarytmowanie nic nie daje
5 lip 13:24
5-latek: Dobrze
5 lip 13:24
5-latek: Dziekuje CI za cenne uwagi
5 lip 13:24
ale upał !:
3*(3
x)
2−29*(3
x)+18=0 , Δ=625,
√Δ=25
| | 29+25 | | 29−25 | |
3x= |
| lub 3x= |
| |
| | 6 | | 6 | |
x= 2 lub x=−1+ log
32
5 lip 13:27
5-latek: Masz racje

Upal się daje we znaki (znowu pomyliłem

Dziekuje CI za zwrócenie uwagi
5 lip 13:30