tak
heniek: | | | | |
wyznacz liczbe n, wiedząc ze | − | =14 |
| | |
5 lip 11:14
5 lip 11:32
Benny: n! | | n! | |
| − |
| =14 |
3!*(n−3)! | | 2*(n−2)! | |
n*(n−1)(n−2)(n−3)! | | n(n−1)(n−2)! | |
| − |
| =14 |
6*(n−3)! | | 2*(n−2)! | |
n(n−1)(n−2)−3n(n−1)=84
n(n−1)(n−2−3)=84
(n
2−n)(n−5)=84
n
3−5n
2−n
2+5n−84=0
n
3−6n
2+5n−84=0
(n
2+n+12)(n−7)=0
n=7
5 lip 11:33
pigor: ..., lub z warunków zadania n ≥3 i n∊N , wtedy
| | | | n(n−1)(n−2) | | n(n−1) | |
− | = 14 ⇔ |
| − |
| = 14 /*6 ⇔ |
| | 3*2*1 | | 2*1 | |
⇔ n(n−1)(n−2)−3n(n−1) = 14*6 ⇔ n(n−1)(n−5) = 2*7*2*3 ⇔
⇔
n(n−1)(n−5)= 7*6*(7−5) ⇔
n=7 >3 i n∊N . ...
5 lip 14:16
Mila:
Heniek, zapamiętaj dwa wzory:
5 lip 17:44
pigor: ..., a najlepiej ... jeden ogólny ⇔ temu z silnią
| | | n(n−1)n−2)...(n−k+1) | |
(!) taki : dla n ≥k : | = |
| . ... |
| | k(k−1)(k−2)...1 | |
5 lip 21:06
uff jak gorąco !:
itd.......
5 lip 21:48
pigor: ... , no właśnie... wreszcie i η

, to może teraz więcej
chętnych zainteresuje się tym prostym wzorkiem na symbol Newtona,
czyli liczbę kombinacji k elementów zbioru n−elementowego . ,..
6 lip 00:00
uff jak gorąco !:
η? nie znam
6 lip 00:02