rownanie wykladnicze
5-latek: Rozwiaz równanie
px{2}= 2
x
(2
−1)
x= 2
x
−x=x ⇔x=0
czy dobrze ?
5 lip 11:01
Saizou :
n√2=2
n
2
1/n=2
n (korzystamy z różnowartościowości)
zatem n=1 lub n=−1 (n=0 odpada)
5 lip 11:10
5-latek: mam następne równanie wykładnicze
2*3
2x+1= 4*5
x−1 / (logarytmuje logarytmen przy podstawie 2
log
2(2*3
2x+1)= log
2(4*5
x−1
log
2 2+log
23
2x+1= log
24+log
25
x+1
1+(2x+1)log
23= 2+(x+1)log
25
1+2xlog
23+log
23 = 2+xlog
25+log
25
2xlog
23−xlog
25= 2−1+ log
25−log
23
x(2log
23−log
25)= 1+log
25−log
23
| | 1+log25−log23 | |
x= |
| |
| | 2log23−log25 | |
prosze o sprawdzenie
5 lip 11:25
5-latek: dziekuje CI
Saizou
Przeciez
n√a= a
1/n ( o czym ja pomyslaem przy tym pierwiastku
5 lip 11:29
Saizou :
jak dla mnie jest ok

mogłeś też troszkę inaczej to zrobić
2*3
2x+1=4*5
x−1
30*9
x=4*5
x
5 lip 11:34
5-latek: dzięki
5 lip 11:41