5 lip 09:59
heniek: ma byc plus nie minus
5 lip 10:00
Daras: (n−1)(n−2)=20
n2−3n+2=20
n2−3n−18=0
(n−6)(n+3)=0
5 lip 10:02
Daras: No to spróbuj sam (postępowanie analogiczne)
5 lip 10:02
heniek: a z plusem?
5 lip 10:03
5 lip 10:04
Daras: A z plusem to sam chociaż na podstawie tego co podałem powinieneś już zgadnąć rozwiązanie
5 lip 10:06
5-latek: Zle zapisałem (ma być już ułamek
5 lip 10:06
5 lip 10:10
5 lip 10:13
heniek: n(n+1)= 20
5 lip 10:15
5-latek: Napisalem przecież ze o 10:04 mój zapis jest zly
Przeciez
Ma być tak jak o 10:06
5 lip 10:15
heniek: ?
5 lip 10:16
heniek: n2+n−20 = 0
5 lip 10:19
heniek: delta 81
5 lip 10:23
Daras: Deltą liczysz można na szybko (n +5)(n−4)
5 lip 11:49
heniek: dzieki
5 lip 11:58
pigor: ..., lub, z warunków zadania n−1 ≥ 2 i n∊N ⇒
n ≥3, wtedy :
| |
= 10 ⇔ 12(n−1)(n−2)= 10 ⇔ (n−1)(n−2)= 5*4 ⇒ n=5. ... |
| |
5 lip 14:22
Mila:
(n+1)*n=20
Odgadnij n naturalne.
5 lip 17:50