Dowod
5-latek: Mam równanie postaci
k*af(x)= l*bg(x) gdzie ki l >0 a,b >0 i ai b ≠1
mam udowodnić ze równanie
logb k +f(x)logb a =logb l+g(x) jest rownowazne równaniu wyjściowemu
Wskazowka > wykorzystać własności funkcji wykładniczej i logarytmicznej
5 lip 08:49
Benny: Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale spróbuje.
k*af(x)=l*bg(x) / logb (obustronnie logarytmujemy logarytmem o podstawie b)
logb(k*af(x))=logb(l*bg(x))
z własności logarytmu loga(b*c=logab+logac
logbk+logbaf(x)=logbl+logbbg(x)
kolejna własność logabc=c*logab
logbk+f(x)*logba=logbl+g(x) (logbb=1)
5 lip 09:29
5-latek: Czesc.

Najpewniej o to chodzi . dzięki .
te same własności wykorzystałem przy dowodzie ze
logk+f(x)loga= logl+g(x)logb jest tez rownowazne równaniu wyjściowemu
5 lip 09:40
Benny:
5 lip 09:42