pochodna funkcji złożonej
matroz: Witam,
Czy poprawne jest, że:
| d2T | | d2T | | dr2 | |
| = |
| * |
| |
| dx2 | | dr2 | | dx2 | |
czy można tak robić tylko z pierwszymi pochodnymi?
Pytam, bo otrzymuję różne wyniki. Dla r=
√x2+y2+z2
zgodnie z
| d2T | | d2T | | dr2 | |
| = |
| * |
| |
| dx2 | | dr2 | | dx2 | |
będzie
Natomiast dla
| d2T | | d2T | | dr | | dr | |
| = |
| * |
| * |
| |
| dx2 | | dr2 | | dx | | dx | |
będzie
| d2T | | d2T | | x2 | |
| = |
| * |
| |
| dx2 | | dr2 | | r2 | |
Która metoda jest poprawna?
Pozdrawiam
5 lip 07:42
5-latek: na chwile obecna nie jestem w stanie CI pomoc
jest na forum Mariusz może on CI pomoze
5 lip 08:19
Daras: Mariusz bawił się zwyczajnymi
Parę razy rozwiązywał równania pierwszego rzędu w których trzeba było rozwiązać
układ równań zwyczajnych
oraz hiperboliczne ,paraboliczne, i eliptyczne równania drugiego rzędu
(rozwiązywało się równanie charakterystyczne , które było równaniem zwyczajnym)
Widział rozwiązanie równania struny, membrany i przewodnictwa cieplnego
ale nie rozwiązywał
Nic poza tym
Po wtóre spamerzy go zablokowali
5 lip 08:34
matroz: OK ktoś inny ma pomysł?
5 lip 12:41
matroz: ma ktoś pomysł?
5 lip 19:40