| π | ||
dla jakich x∊(0; | ) są spełnione nierówności | |
| 2 |
| 3tgx − ctgx | ||
−1< | < 0 | |
| 2 |
| 3tgx − ctgx | 3tg2x − 1 | π | |||
= | i dla x∊(0; | ) : tgx>0 | |||
| 2 | 2tgx | 2 |
| 3tg2x − 1 | ||
−1< | < 0 | |
| 2tgx |
| 1 | 1 | |||
t∊(−∞;−1) u ( | ; ∞) jak obliczyć tgx= | ![]() | ||
| 3 | 3 |
| √3 | √3 | |||
t∊(− | ; | ) | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
jeśli x∊(0; | ) , to 0<x< | |||
| 2 | 6 |
| π | 1 | |||
Jak uzyskać odpowiedź z książki, tj. α<x< | , gdzie tgα= | ![]() | ||
| 6 | 3 |
| 1 | √3 | π | ||||
tgx> | i tgx< | i tgx>0 z założenia (x∊(0, | ) | |||
| 3 | 3 | 2 |
| 1 | √3 | ||
< | |||
| 3 | 3 |
| π | ||
tgx jest funkcją rosnącą stąd α< | ⇔ | |
| 6 |
| π | 1 | 1 | ||||
α<x< | , gdzie tgα= | ⇔α=arctg( | ) nie liczysz tego, chyba że jest takie | |||
| 6 | 3 | 3 |
| 1 | ||
tgx= | ⇒ x≈18o | |
| 3 |
| 1 | ||
Odp: x∊( α, π6) gdzie tgα= | ||
| 3 |
Jeśli
tak, to rozumiem.
Dzięki Mila i x&y