Zadanie z Egzaminu, płaszczyzna i prosta.
Pilne!: Proszę o pomoc w takim, zadaniu , najlepiej krok po kroku, co trzeba zrobić i jak. Zadanie z
egzaminu. Zależy mi na rozwiązaniu.
Napisać równanie płaszczyzny π zawierającej prostą l: { x=2−t
{ y=1−2t
{ z=3t
i prostopadłej do płaszczyzny π
1: 2x+y−z−4=0.
Znaleść punkt wspólny płaszczyzny π i prostej przechodzącej przez punkty P
1(1,0,3),
P
2(3,0,2).
4 lip 23:08
Pilne!: Ktokolwiek?
4 lip 23:36
pigor: ..., z warunków zadania: iloczyn wektorowy :
[−1,−2,3] x [2,1,−1]= [1,−5,−3] = n
π − wektor normalny szukanej płaszczyzny π,
zatem
π:1(x−2)−5(y−1)−3(z−0)=0 ⇔ x−2−5y+5−3z=0 ⇔
⇔ (*)
x−5y−3z+3=0 − szukane
równanie płaszczyzny
π ;
dalej
wektor P
1P
2=[2,0−1] i P
1=(1,0,3) ⇒
⇒ (**)
(x,y,z)= (1+t, 0, −1+3t) − równanie parametryczne prostej P
1P
2,
a stąd i z (*) :
1+t−5*0−3(−1+3t)+3=0 ⇔ 1+t+3−9t+3=0 ⇔ 8t=7 ⇔
t=78, a więc
stąd i z (**)
(x,y,z)= (1+
78, 0, −1+
218)=
(158,0,138) − szukany punkt
wspólny (przebicia) prostej P
1P
2 z płaszczyzną π...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile się nigdzie nie walnąłem
5 lip 00:45
Pilne!: Wektor normalny mi wyszedl [−1,5,3] z przeciwnymi znakami, Natomiast nie wiem za bardzo skad
sie wzielo to rownanie parametryczne, patrzac na to co tutaj piszesz, nie powinno byc:
(x,y,z)=(1+2t,0,3−1t)
gdzie wartosci 1,0,3 to wartosci pkt P1 a a liczby przed 't' to liczby z dlugosci wektora P1P2
[ 2,0,−1]
i wtedy po podstawiniu wyszloby t=8/5?
6 lip 20:57
pigor: ..., no i dobrze, że mnie sprawdzasz; wektor normalny przeciwny pozostaje
...

i tak normalny, a więc to nie problem
natomiast twój wektor P
1P
2 jest o.k., bo ja się tu kopnąłem (źle spojrzałem
i źle odczytałem ...),, a więc znalazłeś co trzeba i tak trzymaj . .. no i dalej policz
sobie szukany punkt . ...
6 lip 21:08
Pilne!: | | 22 | | 7 | |
To w takim razie wyszedł mi ostatecznie punkt [ |
| , 0, |
| ] mam nadzieje, ze juz |
| | 5 | | 5 | |
wszystko jest OK

i tak w ogole to dzieki
6 lip 21:14