poprawka z matematyki w sierpniu
krzyś: z talii 52 kart losujemy bez zwracania 6 kart.Na ile sposobów mozna wybrac 2 asy i 4 inne kart
4 lip 22:58
4 lip 23:00
krzyś: dzieki, mam poprawke z matematyki w sierpniu i kombinatoryka lezy oraz rachunek
prawdopodobienstwa,
tzn ze otrzymam 6 * 46* 23* 47* 4=1193424
4 lip 23:11
Dionizy Złotopolski: tak
4 lip 23:19
Dionizy Złotopolski: nie mi wychodzi 1167480 na kalkulatorze
4 lip 23:20
PW: | | | 45·46·47·48 | |
= 6· |
| = 6·15·23·47·12 = 6·194580 = 1167480 |
| | 2·3·4 | |
| | | |
(źle krzysiu obliczyłeś | ). |
| | |
4 lip 23:44
Mila:
| | 4! | | 1*2*3*4 | |
= |
| = |
| =6 |
| | 2!*(4−2)! | | 2*2 | |
| | 48! | | 48! | |
= |
| = |
| = |
| | 4!*(48−4)! | | 4!*44! | |
| | 44!*45*46*47*48 | |
= |
| = |
| | 4!*44! | |
| | 45*46*47*48 | |
= |
| = upraszczamy przez 24 |
| | 1*2*3*4 | |
=45*46*47*2=90*2162
Czyli mamy:
194 580*6=1 167 480
=================
4 lip 23:48
krzyś: serdecznie dziekuje
5 lip 09:17
Mila:
5 lip 17:40