Elementarne rownania przestepne
5-latek: Chciałbym się teraz zajac sposobami rozwiazywania takich rownan
Na początek
równania wykładnicze
Najprostszym równaniem wykładniczym jest równanie postaci
(I) a
x=b
gdzie a>0 i a≠1
Mogą tuz achodzic nastepujace przypadki
(1
o) b>0
wtedy zgodnie z definicja logarytmu
(2
o) b≤0
mamy wtedy równanie sprzeczne
Przykładnr 1 4
x=16 ⇒x=2
Przykład nr 2 2
x=−4 (równanie sprzeczne
Dane jest równanie postaci
(II)
k*af(x)=l*bg(x) gdzie
a>0, b>0 a≠1 b≠1 k>0 i l>0
Twierdzenie: Jeżeli zbior A jest polem funkcji f(x) i zbior B jest polem funkcji g(x) to
kazde z rownan :
(IIa) log
b k+f(x)log
ba+g(x)
(IIb) log
ak+f(x)=log
a l + g(x) log
a b
(IIc) logk+f(x)loga =log l + g(x)log b
Jest rownowazne w zbiorze A∩ B równaniu II.
W przypadku gdy a=b
r i k=l=1 równanie (IIa) przybiera postac
(IId) r f(x)=g(x)
Jeśli ponadto r=1 to a=b i równanie (II) prtzybiera postac
(III)
af(x)=ag(x)
a równanie rownowazne w zbiorze A∩B równaniu (III)
(IIIa)
f(x)=g(x)
Przykład nr 3
3
2x+1=2
x+6
(2x+1)log3= (x+6)log2 skad
| | 6log2−log3 | |
x= |
| czy moglby ktoś to rozpisać ten wynik |
| | 2log3−log2 | |
4 lip 21:37
5-latek: Chodzi mi o dojście do tego wyniku
4 lip 21:38
aretto:
(2x+1)*log3=(x+6)*log2
2x*log3+log3=x*log2+6log2
x(2log3−log2)=6log2−log3
x= .............
4 lip 21:43
5-latek: No tak
4 lip 21:45
Mila:
(2x+1)log3= (x+6)log2 ⇔
2x*log3+log3=xlog2+6log2
2xlog3−xlog2=6log2−log3
x*(2log3−log2)=6log2−log3
| | 6log2−log3 | |
x= |
| mozna zostawić ten wynik , albo jeszcze tak: |
| | 2log3−log2 | |
| | log26−log3 | | | |
x= |
| = |
| |
| | log32−log2 | | | |
4 lip 21:45
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
4 lip 21:48
Mila:
4 lip 21:48
5-latek: To w takim razie kontynuujemy dalej
Przykład nr 4
2
x2−21= 4
x+7
2
x2−21=2
2{x+7}
x
2−21=2(x+7} stad x
1=−5 i x
2= 7 (wykorzystaliśmy tu równanie 2d
Jeśli w równaniu (II) g(x)=m to równanie (II) przyjmie postac
| | l*bm | |
(IV) af(x)=c [Z[ c= |
| >0 |
| | k | |
i równanie rownowazne w zbiorze A równaniu (IV)
| | logc | |
(IVa) f(x)= logac= |
| |
| | loga | |
Przykład nr 6
5
x−2=2
(x−2)log5=log2
4 lip 22:03
aretto:
ok:
Można wynik zapisać jeszcze tak : x= 2+log52
4 lip 22:06
5-latek: dzięki
4 lip 22:28
5-latek: Na dzisiaj wystarczy

Jutro dalej
4 lip 22:32
5-latek: Chciałbym wrocic do mojego 1 postu do tego momentu gdzie jest napisane
Twierdzenie :.......... w zbiorze A∩B równaniu II
Chodzi mi konktertnie o te 3 równania .
Trzecie równanie wydaje mi się ze rozumiem bo tak
Jeśli zlogarytmujemy logarytmem dziesiętnym obie strony równania to dostaniemy
log(k*af(x)= logk+logaf(x)= logk+f(x)loga to wynika z własności dzialan na
logarytmach
Natomiast prosiłbym o wytłumaczenie dwóch pierwszych rownan
5 lip 00:33
5-latek: Tereaz widze ze jest blad
Rownanie (IIa) na taka postac
logb k+f(x)logb a = logb l +g(x)
5 lip 07:06