Nie wychodzi zadanie :(
Dionizy Złotopolski: | 15*5span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">76 −50*p[6]{0,2−10 } | |
| |
| x | |
4 lip 21:24
Dionizy Złotopolski: 15 * 5 do potęgi 7/6 − 50 razy pierwiastek szóstego stopnia z 0,2−1
DZIELONE PRZEZ
625 do potęgi −1/6 * 5 do potęgi (−4/3) dzielone przez 25 do potęgi −3/2
4 lip 21:25
Metis: Dasz radę sam.
To tylko działania na potęgach i kolejność wykonywania działań.
4 lip 21:36
Dionizy Złotopolski: W odpowiedzi jest 5
7{6}......
4 lip 21:37
Dionizy Złotopolski: DO POTĘGI*.
4 lip 21:37
Metis: Pokaż rachunki, i zapisuj wyraźnie...
4 lip 21:39
5-latek: 625=5
4
25=5
2
| (54)−1/6*5−4/3 | | 5−4/6*5−4/3 | |
| = |
| = licz dalej |
| (52)−3/2 | | 5−3 | |
4 lip 21:43
Dionizy Złotopolski: metis chlopie tu nie działaja ułamki itd
przy duzyych wyrazeniach to juz sie gubi system chłopie
5−latek thx wyszło
4 lip 21:56
Mila:
Działają ułamki.
W potęgach (wykładniki ) pisz za pomocą małego u.
Dwie cyfry ( w wykładniku) pisz w nawiasach {12} , wychodzi tak:
212
212
4 lip 22:08
Dionizy Złotopolski: mam pytanie co sadzicie o matemax
ucze sie od niego , bedzie moja matematyka i język matematyczny ktorym operuje lepszy

?
bo dzieki niemu umiem sporo zadan zrobic ale nie wiem czy dobrze robie
acha jak post łamie regulamin prosze skasowac i mi powiedziec (bo nie widze tu regulaminu
forum) a chyba mi sie tu spodoba bo pomoc sie dostaje a tam u matemax nie ma forum, za to
lepiej zadania niz tu wytlumaczone bo tu tylko teoria
4 lip 22:12
5-latek: Możesz uczyc się gdzie chcesz . skoro rozumiesz to pewnie ze korzystaj
Tutaj masz po lewej stronie nawigacje i tez masz zadnia rozwiązane (sprawdz sobie
4 lip 22:35
b.: Jak na moje wyczucie, post nie łamie tutejszego niepisanego regulaminu
5 lip 00:18