tryg
bimbam: mam takie zadanie: Dla jakich x prawdziwa jest równość?
| | 1 | |
1+tgx+tg2x+...= |
| |
| | 1 − tgx | |
Po lewej mam ciąg geometryczny
a
1 = 1
q=tgx
Jeśli porównam obie strony to wyjdzie mi
| 1 − tgn | | 1 | |
| = |
| // nie wiem co z tym dalej zrobić, bo n chyba tu |
| 1 − tgx | | 1 − tgx | |
nie trzeba liczyć
4 lip 21:02
Mariusz: |tan(x)|<1
4 lip 21:05
henrys:
1) |tgx|<1
2) sprawdź wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
4 lip 21:07
Mariusz: Masz
Dla jakich q granica tego ciągu jest skończona
4 lip 21:10
bimbam: wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego sprawdziłem i .. wyszła mi prawa strona.
O granicach oglądałem kilka filmów na yt, ale póki co zapamiętałem, że granica skończona to
jakaś liczba g, nieskończona to albo +∞ albo −∞
4 lip 21:18
Mila:
| | 1 | |
S= |
| gdzie |tgx|<1 rozwiąż ten warunek, a potem równanie: |
| | 1−tgx | |
4 lip 21:23
Mila:
Równania nie ma.
4 lip 21:24
bimbam: aha, no to teraz już wiem, czyli
ItgxI<1
| | − π | | π | |
x∊( |
| + kπ; |
| + kπ ) taka jest odpowiedź, ale skoro lewa strona równania |
| | 4 | | 4 | |
równa się prawej, to czy nie wystarczy, że ustalę tylko ten warunek q

, którym jest tgx
4 lip 21:31
bimbam: dzięki
4 lip 21:40
Mila:
Do której klasy zdałeś?
Ładne zadania rozwiązujesz.
4 lip 21:49
bimbam: 3 klasa
4 lip 21:55
Mila:
Życzę powodzenia i wytrwałości w zmaganiach z królowa nauk.
Tylko Twój nick nieco mnie razi, bo myślę , że bimbasz sobie z moich podpowiedzi.
4 lip 22:04
bimbam: to jest odgłos zegara − taka jest jego proweniencja
4 lip 22:06
Mila:
To w porządku, lubię zegary i zegarki, nie tak bardzo jak niektórzy prominenci (chodzi o
wartość gotówkową),
ale mam kilka uzbieranych.
4 lip 22:11
Mila:
Mój Junghans ma piękne "bim−bam".
4 lip 22:13
bimbam: 
moja babcia miała kiedyś taki zwykły zegarek tykający, więc co roku jak bywałem u niej na
wakacjach słychać bo było w całym domu − a to był zwykły zegarek
Taki Junghans nie pozwoliłby mi zasnąć
4 lip 22:21
Mila:
4 lip 22:39