tryg
bimbam: sin
293x−cos
1710x=2
tutaj próbowałem rozwiązać to w ten sposób
sin czegokolwiek to maksymalnie 1, a minimalnie (−1)
cos czegokolwiek to maksymalnie 1, a minimalnie (−1)
więc jedyna możliwość to
a−b=2
gdzie
a=+1 i a=sin
293x ⇒ sin
293x = +1
b=−1 i b=cos
1710x ⇒ cos
1710x=−1
czyli 1−(−1)=2
sin
293x = +1
sin3x = +1
cos
1710x=−1
cos10x=−1
| | 3π | |
niestety prawidłowa odpowiedź to |
| + 2kπ |
| | 2 | |
4 lip 18:48
henrys:
| | π | | 2kπ | | π | | mπ | |
Może spróbuj tak, x= |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | | 10 | | 5 | |
4 lip 19:08
henrys: Znajdź zależność między k i m
4 lip 19:09
Mila:

Sprawdź w przedziale <0,2π> dla jakiego argumentu (wszystkie możliwości)
sin(3x)=1
Następnie szukaj wśród tych argumentów takiego, aby spełnione było równanie cos(10x)=−1
4 lip 19:27
Mila:
Z jakiego zbioru korzystasz?
4 lip 19:28
henrys: Fajne zadania
4 lip 19:34
bimbam: ...musiałem zrobić sobie przerwę
dziękuję Wam za pomoc

Korzystam z "Matematyka dla maturzystów" Wacław Leksiński, Bohdan Macukow, Wojciech Żakowski,
WNT, Warszawa 1994
4 lip 20:34
Mila:
4 lip 20:36