trygonometria
bimbam: cosx*cos(6x)+1=0
cosx*cos(6x)=−1 ⇔
cosx=1 i cos(6x)=−1 v cosx= −1 i cos(6x)=−1
| | kπ | | π | | kπ | |
x=2kπ i x= |
| + |
| v x=π +2kπ i x= |
| |
| | 3 | | 6 | | 3 | |
odpowiedź z książki to x=π +2kπ
ktoś podpowie dlaczego tak jest
4 lip 17:53
Janek191:
cos x nie może się równać 1 , bo wtedy x = 0 , czyli 6x = 0
cos 6 x = 1 , a nie (−1)
4 lip 18:10
bimbam: druga alternatywa powinna być cosx= −1 i cos(6x)=+1
źle przepisałem z zeszytu
nadal nie wiem dlaczego x=π +2kπ
4 lip 18:13
b.: | | mπ | |
pierwsza częśc jest sprzeczna, a druga zachodzi właśnie dla x=π+2kπ, bo gdy π+2kπ= |
| , to |
| | 3 | |
3π+6kπ=mπ, skąd 3+6k = m. Dla każdego k całkowitego mamy stąd odpowiednie m całkowite.
4 lip 18:19
Janek191:
cos x = − 1 i cos 6x = 1
x = π + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita
bo
cos 6π = cos 2π = 1
4 lip 18:20
bimbam: rozumiem
4 lip 18:32