Jak sobie poradzić z taką nierównością?
Rowerek: √10+x<
13+x4
Niestety nie rozumiem do końca tych przykładów

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
4 lip 17:17
Mila:
10+x≥0⇔x≥−10
dla x≥−10 prawa strona jest dodatnia, możesz obie strony nierówności podnieść do kwadratu.
4 lip 17:23
Rowerek: x należy do przedziału ≤−10, ∞)
10+x<169+26x+x216
0<x2+10x+9
Δ=64
x1=−9
x2=−1
Jak to interpretować?
4 lip 17:30
Mila:

x∊<−10,−9)∪(−1,
∞)
4 lip 17:53
Rowerek: Aa, trochę mi się rozjaśniło.
Jeszcze jeden przykład, trochę trudniejszy:
√(x+7)(x+1)>x+3
x∊(−∞, −7> oraz <−1, ∞)
4 lip 18:01
Mila:
1) Dla x∊(−∞, −7> lewa strona nierówności ma wartość nieujemną a prawa strona jest ujemna,
zatem nierówność jest spełniona dla każdego x z tego przedziału.
2) dla <−1, ∞) obie strony nierówności są nieujemne, możesz obustronnie podnieść do kwadratu.
Rozwiązuj.
4 lip 18:10
Rowerek: √(x+7)(x+1)>x+3
(x+7)(x+1)>x2+6x+9
x2+8x+7>x2+6x+9
2x>2
x>1
x∊(1, ∞)
i sumując x∊(−∞, −7> i (1, ∞)
4 lip 18:18
4 lip 18:21
Mila:
4 lip 18:23