.
PB: Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej z definicji:
f(x) = x√x dla x0 > 0
4 lip 14:48
Mila:
| | (x+h)*√x+h−x√x | |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | (x+h)3−x3 | |
=limh→0 |
| = |
| | h*(√(x+h)3+√x3) | |
=dalej sam?
4 lip 15:24
PB: a dlaczego do 3 potęgi ?
4 lip 16:41
Mila:
x*√x=√x2*x=√x3 włączanie czynnika pod znak pierwiastka.
4 lip 16:49
PB: odpowiedzią jest 3x62√x3 ?
4 lip 17:02
Benny: | | 3 | |
Zapisz za pomocą U. Powinno Ci wyjść |
| √x |
| | 2 | |
4 lip 17:04
PB: 3x6 / 2√x3 ?
4 lip 17:04
4 lip 17:05
Benny: Mianownik dobry, ale licznik zły. Pokaż jak dalej liczysz.
4 lip 17:09
PB: Już mam. Miałem błąd w podnoszeniu do 3 potęgi.
| | 3x2 | | 3 | | √x4 | | 3 | | 3 | |
Wyszło |
| = |
| * |
| = |
| *√x4−3 = |
| √x |
| | 2√x3 | | 2 | | √x3 | | 2 | | 2 | |
4 lip 17:12
PB: Oczywiście pod pierwiastkiem jest x do potęgi 4−3.
4 lip 17:13
Benny: Teraz dobrze
4 lip 17:15
PB: Dzięki za pomoc
4 lip 17:19
Janek191:
h → 0
Patrz na 15.24
4 lip 18:25
Mila:
No oczywiście, że do 0.
Przepraszam, dziękuję AS.
4 lip 18:30
AS: A ja mam ochotę narozrabiać.
Nie żadna Mila tylko Miła.Nie jest lepiej?
4 lip 18:38
Janek191:
Mila to Miła bez polskich czcionek
4 lip 18:42