matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma szeregu
koziarz:
Oblicz sumę szeregu:
1
1
1
1
1
1 −
+
−
+
−
+ ...
2
3
4
5
6
jak się za to zabrać?
4 lip 14:11
Kacper:
Najpierw zastanów się czy suma istnieje
4 lip 16:13
henrys:
1
1
1
(−1)
n+1
S=1−
+
−
+...=∑
n=1
∞
2
3
4
n
(−1)
n+1
x
n
ln(1+x)=∑
n=1
∞
dla −1<x≤1
n
(−1)
n+1
1
n
(−1)
n+1
ln2=∑
n=1
∞
=∑
n=1
∞
=S
n
n
W sumie to wszystko co trzeba chyba jest tylko dobrze byłoby pamiętać rozwinięcia
4 lip 20:11