matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę :)
Andere:
No to jeszcze jedna całka
x−6
∫
dx
9x
2
+12x+4
4 lip 07:57
Mariusz:
No to sprawdź czy w mianowniku masz wzór skróconego mnożenia Jeśli tak to możesz liczyć chociażby przez części
4 lip 08:21
Mariusz:
−(x−6)
(−3)
1
x−6
1
dx
∫
dx=−
+
∫
3
(3x+2)
2
3
3x+2
3
3x+2
−(x−6)
(−3)
1
x−6
1
3dx
∫
dx=−
+
∫
3
(3x+2)
2
3
3x+2
9
3x+2
−(x−6)
(−3)
1
x−6
1
∫
dx=−
+
ln|3x+2|+C
3
(3x+2)
2
3
3x+2
9
4 lip 09:26