matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji:
Andere:
Witam mam zadanie z granicy f−cji i zamotałam się po obliczeniu delty. Może ktoś pomóc rozwiązać? Z góry dziękuję
x
2
−3x+2
lim x→1
i delta wyszła mi dla licznika x
1
=2 x
2
=3, mianownika x
1
=1
2x
2
−7x+5
10
x
2
=
.
5
4 lip 07:45
Mariusz:
(x−1)(x−2)
(x−1)(2x−5)
Δ=49−40=9
√
Δ
=3
4 lip 08:28