Liczby zespolone
Ania: Mam takie zadanie √3−4i . Bardzo proszę o pomoc próbowałam różnymi sposobami, więc albo
czegoś nie rozumiem, albo nie mogę na to wpaść. Bardzo proszę o pomoc.
3 lip 21:23
Ania: Chociaż napiszcie z jakiego wzoru czy coś
3 lip 21:29
Mariusz: ±√|z|*(cos(arg(z)/2)+isin(arg(z)/2))
Skorzystaj ze wzoru na funkcje trygonometryczne połowy kąta jeśli chcesz mieć wynik
w postaci algebraicznej
3 lip 21:30
Ania: arg(z)? Przepraszam. Ja czasem potrzebuje to tak łopatologicznie
3 lip 21:33
Mariusz: Wzór de Moivre
| | 1 | | arg(z)+2kπ | | arg(z)+2kπ | |
|z| |
| (cos( |
| )+icos( |
| )) |
| | n | | n | | n | |
k∊ℤ
n
3 lip 21:34
Mariusz: Miałaś biegunowy układ współrzędnych ?
3 lip 21:35
Ania: argument z to jest tak jakby poprzedni pierwiastek?
3 lip 21:35
Ania: Raczej nie.
3 lip 21:37
Ania: Albo i miałam tylko nie kojarzę z nazwy.
3 lip 21:39
Mariusz: W układzie biegunowym punk reprezentowany jest przez długość promienia wodzącego
(odcinek między biegunem− naszym punktem (0,0) a danym punktem ) i
kąt między promieniem wodzącym a osią biegunową (półprosta o początku w biegunie)
Wartość bezwzględna to długość promienia wodzącego liczona z twierdzenia Pitagorasa
Argument to kąt nachylenia promienia wodzącego do osi biegunowej
(znasz chyba takie twierdzenie że współczynnik kierunkowy prostej jest
tangensem kąta nachylenia prostej do osi OX)
3 lip 21:45
Ania: No dobra to widać od razu z tego wzoru. Bardziej chodzi mi o to że ja sobie robie to wysztko
wyliczam promień wodzący który jest równy 5. Potem jak wsadziłam do wzoru to wychodzi mi
pierwiastek z 5 a powinno wyjść 2(+/−)i
3 lip 21:54
Mila:
I sposób
√3−4i=x+iy gdzie x,y∊R⇔
3−4i=(x+iy)
2
3−4i=x
2+2xyi+i
2y
2⇔
3−4i=(x
2−y
2)+2xyi⇔
x
2−y
2=3 i
2xy=−4 /:2
xy=−2
| | −2 | |
y= |
| podstawiam do pierwszego |
| | x | |
x
4−4=3x
2
x
4−3x
2−4=0
Δ=9+16=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
stąd x=2 lub x=−2
z
1=2−i lub z
2=−2+i
|| sposób
√3−4i=
√(2−i)2 To taki przypadek, że trudno wyznaczyć argument,
ale wzór skróconego mnożenia pasuje. Zapamiętaj, przydaje się.
spr.
(2−i)
2=4−4i+i
2=4−4i−1=3−4i
warto pokombinować .
3 lip 21:54
Mariusz:
Mila może i trudno wyznaczyć argument ale wzory na cosinus i sinus kąta połówkowego
istnieją
co zresztą wcześniej napisałem
3 lip 22:03
Mariusz: Aniu z twierdzenia Pitagorasa masz że |z|2=Re(z)2+Im(z)2
Re − Realis część rzeczywista , w zapisie użytkownika Mila x
Im − Imaginarius część urojona , w zapisie użytkownika Mila y
tak więc zapomniałaś wziąć pierwiastek przy liczeniu wartości bezwzględnej
3 lip 22:12