tryg
bimbam: mam taki przykład
cosx*cos2x=cos4x*cos5x
próbowałem w ten sposób
| | 1 | | 1 | | 3x | | 5x | |
L= |
| [cos(−x)+cos(4x)]= |
| [2cos( |
| )*cos( |
| )]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P= |
| [cos(4x−5x)+cos(4x+5x)]= |
| [cos(−x)+cos(9x)]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| [cos(4x−5x)+cos(4x+5x)] |
| | 2 | |
czyli nic...
3 lip 19:48
3Silnia&6: nie wiem skad takie L i P otrzymles
2cosxcos2x = cosx + cos3x
2cos4x*cos5x = cox + cos9x
L = P ⇔ cos3x = cos9x − niech 3x = t, cost = cos3t,
cos3t mozesz wyprowadzic np tak: cos(3t) = cos(2t + t) −
3 lip 20:24
bimbam: L oraz P otrzymałem ze wzoru
| | 1 | |
cosx*cosy= |
| [cos(x−y)+cos(x+y)] |
| | 2 | |
Są na tej
http://www.matematyka.pl/2514.htm stronie
Wzory na iloczyn funkcji trygonometrycznych
| | kπ | |
wynik z książki to x= |
| |
| | 6 | |
3 lip 20:29
3Silnia&6: wzor jest taki: 2cosαxcosy = cos(α+β)/2 + cos(α−β)/2
dla cosx * cos2x
1/2 (α − β) = 1
1/2 (α + β) = 2
−−−−−−−−−−−−−− +
α = 3
β = 1
3 lip 20:43
3Silnia&6: nieee pomieszalem, sorry.
Pozniej do tego wroce. sorka
3 lip 20:45
bimbam: a można wiedzieć skąd ten wzór, bo ten na matematyka.pl jest trochę inny
3 lip 20:47
henrys: Jest wiele wzorów poszukaj trochę, a znajdziesz.
To co napisał 3Silnia&6 jest ok.
Bierzesz teraz cos9x−cos3x=0
| | α+β | | β−α | |
cosα−cosβ=2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lip 20:56