| cos(2x) | ||
cosx+sinx= | ||
| 1− sin(2x) |
| cos(2x) | cos2x − sin2x | |||
P= | = | = | ||
| 1− sin(2x) | (cosx−sinx)2 |
| cosx+sinx | ||
= | ||
| cosx− sinx |
| cosx+sinx | ||
cosx+sinx= | ||
| cosx− sinx |
| −π | ||
odp z książki to | +kπ | |
| 4 |
| cos2x − sin2x | ||
cosx + sinx = | ⇔ | |
| 1 − sin2x |
| (cosx − sinx)(cosx + sinx) | ||
cosx + sinx = | ⇔ | |
| sin2x + cos2x − 2sinxcosx |
| (cosx − sinx)(cosx + sinx) | ||
cosx + sinx = | ⇔ | |
| (cosx − sinx)2 |
| cosx + sinx | ||
cosx + sinx = | ⇔ cosx + sinx = 0 ⇔ | |
| cosx − sinx |
| cosx + sinx | ||
cosx + sinx = | ||
| cosx − sinx |
| π | ||
2x≠ | +2kπ /:2 | |
| 2 |
| π | ||
x≠ | +kπ | |
| 4 |
| sinx+cosx | ||
sinx+cosx= | /*(cosx−sinx) | |
| cosx−sinx |
| √2 | ||
sinx=−cosx lub cosx−sinx=1 /* | ||
| 2 |
| sinx | √2 | √2 | √2 | ||||
=−1 lub | cosx− | sinx= | |||||
| cosx | 2 | 2 | 2 |
| π | π | √2 | ||||
tgx=−1 lub cos( | )*cosx−sin(( | )*sinx=( | ) | |||
| 4 | 4 | 2 |
| π | π | √2 | ||||
x=− | +kπ lub cos( | +x)= | ||||
| 4 | 4 | 2 |