Oblicz całkę podwójną po obszarze który jest trójkątem
kriz2000: Witajcie, mam takie zadanie i chodzi mi głównie o wytłumaczenie na jakiej zasadzie tutaj ustala
się obszar całkowania bo ogólną zasadę całkowania podwójnego znam. Ale i nie obraziłbym się
jakby ktoś krok po kroku mi to zadanie rozebrał.
Do rzeczy
Oblicz całkę podwójną ∫∫x2y2dxdy po obszarze który jest trójkątem o wierzchołkach w punktach
A = (2,0), B = (0.2), C = (−2.0)
3 lip 18:55
Mila:

AB:
y=−x+2
BC:
y=x+2
−2∫
0[
y=0∫
y=x+2(x
2y
2)dy]dx+
0∫
2[
y=0∫
y=−x+2(x
2y
2)dy]dx=
Licz dalej sam.
Będą kłopoty to pisz.
3 lip 19:07
Mila:
II sposób
Rozważasz obszar normalny względem OY, będziesz liczył jedną całkę.
3 lip 19:12