matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wielomian na czynniki
Anulka__1990:
Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=x
3
−7x
2
−4x+28
7 gru 10:03
Nikka:
W(x) = x
3
− 4x −7x
2
+28 W(x) = x(x
2
− 4) −7(x
2
− 4) = (x
2
−4)(x−7) = (x−2)(x+2)(x−7)
7 gru 10:21