matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
kazikmagik:
3
81
(
)
n
=
2
16
Wiadomo, że n = 4, ale jak rozwiązać to równanie matematycznie, a nie na domyślunek.
3 lip 13:25
J:
81
3
= (
)
4
16
2
3 lip 13:28
Janek191:
3
81
(
)
n
=
2
16
3
3
(
)
n
= (
)
4
2
2
n = 4
3 lip 13:29