Ciągi
wojtuniątko: an = − 1, jeśli n = 2k, k ∊ N+
an = 1, jeśli n = 2k + 1, k ∊ N
Czy ten ciąg jest ciągiem geometrycznym?
3 lip 11:45
ICSP: an = (−1)n + 1
3 lip 11:48
wojtuniątko: Mnie wychodzi:
a1 = −1
a2 = 1
a3 = −1
a4 = 1
a5 = −1
Żeby to był ciąg geometryczny musiałoby by być prawdziwe zdanie:
a2 * a4 = a3, a 1 * 1 ≠ −1
Czyli to prawda, że ten ciąg nie jest geometryczny?
3 lip 11:52
ICSP: a2 * a4 = a32
3 lip 11:53
Janek191:
a1 = 1
a2 = − 1
a3 = 1
a4 = − 1
itd.
(a2)2 = 1*1 = 1
oraz
(a3)2 = 1 = a2*a4 = 1*1 = 1
3 lip 11:54
J:
pokaż,że iloraz ciągu ma stałą wartość
3 lip 11:55
wojtuniątko: Racja, dzięki !
3 lip 11:57